Ekonomické informace 27. 5. 2002

Letošní státní rozpočet míří k vysokému schodku. Stát musí vyplácet více sociálních dávek, než si pro letošek naplánoval. Kromě toho příjmové stránce hrozí výpadek šesti miliard korun na dani z přidané hodnoty. Ani další daňové oblasti nejsou bez problémů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruna

koruna | Foto: ČNB

Ministr financí Jiří Rusnok včera řekl, že při výběru daní dochází ke stále větším nerovnostem mezi jednotlivými skupinami plátců. A to by se mělo změnit a zlepšit. Jak to myslel?

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Rusnok: Výběr daní

Koncem minulého týdne přišla s překvapivou nabídkou Belgie. Chce české republice prodat 24 starých amerických stíhaček F-16 od firmy Lockheed Martin. Repasované stroje by měly být mnohem levnější než britsko švédské Gripeny. Podle ministra obrany Jaroslava Tvrdíka se však vláda nebude nabídkou na nákup vyřazených belgických stíhaček zabývat.

Také Rakousko uvažuje o koupi stíhaček. Podle sobotního vydání listu Die Presse Vídeňská vládní komise už ze soutěže vyřadila právě nabídku na dodávku 24 F-16 americké firmy Lockheed Martin. Ve hře tak zůstávají jen Jas 39 Gripen a EADS s letounem Eurofighter.

Koise pro cenné papíry, která je správním úřadem pro kapitálový trh, je připravena přijímat veškeré dokumenty přes internet. Jak potvrdila mluvčí komise Radka Procházková, podmínkou pro využití elektronické cesty je certifikovaný elektronický podpis.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Procházková: Elektronický podpis

Tiskárny, zabývající se výrobou knih, nemají v posledních letech na trhu jednoduché postavení, a některé už zkrachovaly nebo jsou v konkursním řízení. Proto je dobrou zprávou, že Tiskárny Havlíčkův Brod naopak zdvojnásobují svoji produkci. Jak řekl předseda představenstva Jiří Musil, společnost se základním jměním 40 milionů korun měla loni třicetimilionový zisk.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Musil: Tiskárny Havlíčkův Brod

Česká konsolidační agentura údajně vytáhla Spolanu Neratovice z finanční krize. Spolana měla touto dobou agentuře zaplatit úvěr zhruba 300 miliónů korun. Agentura jí ale umožní, aby úvěr vyrovnala až v roce 2004. Píše to nové číslo týdeníku Euro.

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme