Elektrické přímotopy, nejvyhledávanější výraz na e-shopech. Češi před zimou shání alternativy vytápění

Češi se bojí rostoucích cen za vytápění, a tak se na letošní podzim a zimu připravují s předstihem. O stovky procent roste zájem nejen o tepelná čerpadla, ale i krbová kamna. Spotřebitelské centrum dTest ale varuje před nepoctivými firmami, které lidem slíbí dodání, vyberou zálohu, ale zboží ve výsledku nedodají.

Tento článek je více než rok starý.

ENERGIE ZA VŠECHNY PENÍZE Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přímotop (ilustrační foto)

Češi se bojí rostoucích cen za vytápění, a tak se na letošní podzim a zimu připravují s předstihem (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: Profimedia

Podle Petra Horkého, ředitele Asociace pro využití tepelných čerpadel, je nárůst v zájmu o tepelná čerpadla přímo obrovský. „Což znamená, že jsou u nás firmy, které mají za první půlrok letošního roku několikanásobný nárůst přijatých objednávek oproti stejném období roku 2021,“ uvedl Horký pro Radiožurnál.

Lidé ale musí počítat s poměrně velkou investicí. Ta startuje na 200 tisících korunách. Podle Asociace pro využití tepelných čerpadel se ale majitelům peníze vrátí za čtyři až šest let v závislosti na velikosti a také stavu nemovitosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Česku kvůli zvyšujícím se cenám energií roste zájem o alternativní druhy vytápění. Na co si při jejich výběru dát pozor, vysvětluje Barbora Kladivová z ekonomické redakce

Aktuálně je v Česku podle posledních dat 160 tisíc domácností, které vytápějí právě tepelná čerpadla. Letos by jich mohlo být o dalších až 50 tisíc víc.

Pokud se také rozhodnete pro tepelné čerpadlo, dejte si pozor na smlouvu. Třeba spotřebitelská poradna dTest řeší v poslední době velké počty stížností na firmy, které tepelné čerpadlo nebo třeba kolektory a fotovoltaiky vůbec nedodají. A to i přesto, že je lidé předem zaplatili.

Jak takové situace řešit? „Spotřebitel by měl dodání či opravu vad u dodavatele urgovat, nejlépe písemně, aby k tomu měl doklady. Každý případ je jiný – někdy postačí se ozvat, jindy může být vhodné zahájit mimosoudní řešení spotřebitelského sporu u České obchodní inspekce nebo použít bezplatnou službu dTestu pro řešení stížností spotřebitelů,“ radí vedoucí právního oddělení dTestu Petr Šmelhaus. Pokud nezaberou tyto cesty, zbývá spor řešit soudně.

Rekordmani? Kotle, ohřívače, přímotopy

Zájem ovšem roste i o další typy vytápění. Češi se snaží na letošní topnou sezónu připravit, což potvrzují i e-shopy, kterým rekordně rostou prodeje. Třeba Mall.cz eviduje největší zájem o kotle na pelety, elektrické ohřívače na vodu a také přímotopy.

Netopte na chodbě, ohřívejte vodu na míň stupňů a místo do sušičky dejte prádlo na šňůru, radí odborník

Číst článek

„Máme za sebou týdny, kdy elektrické přímotopy patřily na našem webu mezi nejvyhledávanější výrazy. Potíže s dostupností se samozřejmě nevyhýbají ani některým z našich dodavatelů. Kde je to ale možné, tak se snažíme předzásobit a děláme vše pro to, abychom zboží k zákazníkovi byli schopni dodat co nejdříve,“ popisuje mluvčí e-shopu Pavla Hobíková.

Alze.cz vzrostly desetinásobně prodeje štípačů na dřevo. Zájem zákazníků o nejrůznější typy topení na elektřinu nepolevil ani v průběhu léta.

„V červnu a v srpnu se prodeje meziročně téměř ztrojnásobily, v červenci byly dokonce téměř na desetinásobku těch loňských. Na trhu začínají být špatně dostupné zejména nejžádanější olejové radiátory a konvektory, kterých se od začátku roku prodalo pětkrát víc než loni,“ přidává mluvčí e-shopu Daniela Chovancová. Obrovský zájem mají lidé například i o dvou plotýnkové vařiče na elektřinu.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme