EU v Berlíně přislíbila rozsáhlou a pružnou pomoc

Evropská unie poskytne středoevropským zemím postiženým ničivými záplavami rozsáhlou a pružnou pomoc. Premiéry Německa, Česka, Rakouska a Slovenska o tom v Berlíně na bleskovém "povodňovém" summitu ujistil šéf Evropské komise Romano Prodi. Zasedání neskončilo konkrétními výsledky, spolkový kancléř Gerhard Schröder ale ohlásil záměr vytvořit v rámci unie nouzový fond, který by umožnil lépe reagovat na přírodní katastrofy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

účastníci berlínského summitu

účastníci berlínského summitu | Zdroj: ČTK

Jak uvádí náš zpravodaj David Šťáhlavský, Evropská komise souhlasí s využitím finančních rezerv EU při obnově povodněmi poničených oblastí - a to shodně jak členských, tak nečlenských států. Podle kancléře Schrödera je totiž nyní důležitá solidarita a vědomí evropské jednoty. Německo navrhuje také vytvoření fondu pro případ katastrof, který by disponoval kapitálem ve výši půl miliardy eur. Do projektu se chce zapojit také Maďarsko.

Evropská investiční banka pak nabídne Česku, Německu, Rakousku a Slovensku výhodné dlouhodobé úvěry. Jejich čerpání by mělo být rychlé a zbavené byrokratických komplikací.

Své dojmy z berlínského summitu pro Český rozhlas shrnul premiér Vladimír Špidla: "Byla tam pracovní atmosféra, která jasně vtahuje kandidátské země do procesů v Evropské unii, zřejmě dojde k uvolnění podmínek pro takzvanou státní pomoc, což je mimořádně cenné pro podniky, které byly postiženy touto katastrofou."

Marika Táborská, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme