Patnáct miliard eur na migraci, dalších 50 Ukrajině. Evropská komise plánuje navýšit rozpočet Unie

Evropská komise plánuje navýšit víceletý rozpočet Evropské unie a poskytnout dalších 50 miliard eur (téměř 1,2 bilionu korun) v rámci finanční pomoci Ukrajině v příštích čtyřech letech. Dalších 15 miliard eur má v rámci revidovaného rozpočtu do roku 2027 pomoci evropskému bloku vyrovnat se s rostoucím počtem přicházejících migrantů. Oznámila to v úterý předsedkyně komise Ursula von der Leyenová.

Brusel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. | Zdroj: Profimedia

Nových deset miliard eur má podle ní podpořit konkurenceschopnost evropských firem v oblasti strategických technologií. Unijní exekutiva tak v rámci této revize požaduje po členských zemích, aby do rozpočtu přidaly celkově 66 miliard eur, řekla šéfka Evropské komise.

Migrační reforma neřeší příčinu, ale pouze důsledek. Jednotný přístup Unie však oceňuji, říká Zdechovský

Číst článek

„Žijeme v úplně jiném světě než v roce 2020, kdy byl víceletý rozpočet vyjednáván,“ prohlásila von der Leyenová s odkazem na dopady ruské agrese na Ukrajině a související ekonomické krize.

Komise proto podle ní navrhla navýšení rozpočtu, které je přesně zacílené a omezené jen na nejnutnější priority.

Unijní rozpočet pro období 2021 až 2027 původně obsahoval v přepočtu na dnešní ceny přibližně 1,2 bilionu eur. Členské země jej doplnily o bezprecedentní fond reagující na krizi vyvolanou pandemií nemoci covid-19, do něhož půjčkami získaly okolo 800 miliard eur. Navýšení rozpočtu budou muset jednomyslně schválit všechny státy evropského bloku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme