Po kritice změna. Italské banky se mohou vyhnout daním z neočekávaných zisků

Italské banky se budou moci vyhnout placení kontroverzní daně z neočekávaných zisků zavedené minulý měsíc, pokud si vyčlení dodatečné kapitálové rezervy. S odvoláním na vládní dokumenty o tom v neděli informovala agentura Bloomberg. Změna přišla po výtkách ze strany průmyslu, mezinárodních investorů a Evropské centrální banky (ECB), podle níž by se některé banky mohly kvůli dani stát zranitelné vůči hospodářskému poklesu.

Řím Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Namísto placení daně mohou italské banky navýšit své rezervy | Zdroj: Reuters

V srpnu Řím zavedl jednorázovou 40procentní daň z mimořádných zisků bank, které mají původ ve vyšších úrokových sazbách. Akcie bank na to reagovaly propadem. Ministerstvo hospodářství posléze upřesnilo, že nevybere více než 0,1 procenta celkových aktiv věřitelů.

Zlepšený odhad. Letošní výnos z windfall tax a odvodu bude 64,5 miliard korun, uvedlo ministerstvo financí

Číst článek

Podle vládní novely bude daň zaměřená na čistou úrokovou marži bank (NIM), měřítko zisku vyplývajícího z rozdílu mezi úrokovými sazbami z úvěrů a vkladů, a omezena na 0,26 procenta rizikově vážených expozic. Nové podmínky zvýhodňují banky, které mají mezi aktivy vyšší podíl státních dluhopisů.

Namísto placení daně mohou banky navýšit své rezervy. Očekává se, že tato možnost osvobodí od daně družstevní banky, protože si obvykle velkou část svých zisků odkládají jako rezervy.

Podle aktualizovaného návrhu bude Itálie zdaňovat 40 procent čistého zisku, pokud čistá úroková marže vzroste o deset procent nebo více oproti úrovni z roku 2021. V dřívější verzi se měla daň uplatňovat v případě růstu čisté úrokové marže alespoň o pět procent v roce 2022 a o deset procent v roce 2023 oproti úrovni z roku 2021.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme