Jaderná elektrárna Mochovce bude mít dva nové bloky

Ve slovenské jaderné elektrárně Mochovce vyrostou dva nové bloky. Dohodli se na tom slovenský premiér Robert Fico a společnost Enel, která má stavbu realizovat. Firma odhaduje celkové investice do slovenské energetiky na 110 miliard korun. Výstavba obou bloků začne zřejmě ještě letos.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Fico a Fulvio Conti

Robert Fico a Fulvio Conti | Zdroj: ČTK

Nové jaderné bloky přinesou Slovensku energetickou nezávislost na mnoho let dopředu a především země bude mít opět elektřinu na prodej. Roberta Fica nepochybně potěšilo, že Enel jako většinový vlastník nepožaduje od slovenské vlády žádné spolufinancování a slibuje zahájení výstavby ještě letos. "Délka realizace celého projektu je okolo pěti let a zainteresováno bude několik tisíc lidí."

Nezbytnou podmínkou výstavby je souhlas Evropské komise. Tuto žádost Enel teprve podal, ale jeho šéf Fulvio Conti se zamítavé odpovědi neobává. "Oficiální povolení z Bruselu zatím nemáme, ale nemyslíme si, že by měly být problémy."

Na evropském trhu se poptávka po elektřině zvyšuje. O odběratele proto nebudou mít slovenské jaderné elektrárny nouzi. Podle energetických expertů je to dobrá zpráva i pro Českou republiku.

Jaderná energetika dostává v posledních letech zelenou i v dalších evropských zemích. Aktuálně staví novou elektrárnu kdysi velmi odmítavé Finsko, další elektrárnu buduje například Bulharsko a zcela nová se připravuje ve Francii.

Marika Táborská, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme