Jak platit na dovolené? Většina Čechů neví, jaké poplatky si banky v zahraničí účtují

V zemích eurozóny vychází použití platební karty obvykle docela příznivě. Ale pokud vám zahraniční bankomat nabídne přímý přepočet na koruny, tuhle nabídku nevyužívejte. | Zdroj: Fotobanka Profimedia

V následujících dnech, tedy o prvním prázdninovém víkendu, vyráží na dovolenou více než milion Čechů, odhaduje Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. Prázdniny v cizině se ale prodraží těm, kdo za zboží a služby v eurech nebo jiné měně zaplatí zbytečné poplatky navíc. Přitom 88 procent Čechů neví, jaké poplatky si banky v zahraničí účtují. Uvádí to aktuální průzkum, který provedla agentura Perfect Crowd pro společnost Twisto.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výsledky průzkumu tvrdí, že více než polovinu z celé útraty v zahraničí platí Češi hotovostí dovezenou z domova. Necelou třetinu útraty zaplatí kartou, zbytek si vyberou z bankomatu v zahraničí. Výdaje za den na místě jsou na rodinu v průměru 1350 korun.

Znamená to, že před zahraniční dovolenou většina Čechů vyrazí do směnárny – a mnozí podle průzkumu přiznávají, že si před směnou nijak neověřuje výhodnost kurzu. Jestli se vyplatí jít do směnárny, nebo vybrat peníze v cizině z bankomatu, přitom závisí na několika faktorech.

„V prvé řadě na poplatcích banky za výběr z bankomatů v zahraničí. Řada bank má stokorunové poplatky plus procento z výběru,“ upozorňuje pro Radiožurnál Petr Zámečník, šéfredaktor webu Investujeme.cz. A varuje: „Zejména v zemích, kde je výběr omezen na určitý objem peněz, což je velmi často v Asii, se výběr z bankomatu prodraží.“

Platební karta: pro a proti

Nejlepšího kurzu se tak dá podle Zámečníka docílit v české směnárně. Zákazník si ale samozřejmě musí ověřit, jestli je kurz v konkrétní směnárně skutečně výhodný.

Jedete na dovolenou sami s dítětem? Mějte u sebe souhlas druhého z rodičů, vyhnete se obvinění z únosu

Číst článek

Zároveň však platí, že tahle možnost má i svoje nevýhody. Znamená to totiž, že na dovolenou odjíždíte s velkou částkou v hotovosti a většinu peněz tak musíte vozit při sobě. 

Nejen proto nemá smysl platební kartu zcela zavrhovat. Například v Německu, Itálii a dalších zemích eurozóny vychází její použití obvykle docela příznivě. Platit kartou v evropských obchodech vyjde podle Zámečníka zhruba podobně jako si měnit peníze ve směnárně.

Některé banky také nabízejí výběr z bankomatů v Evropské unii zdarma. Ale i tam je potřeba dát si pozor na kurz.

Závěrem ještě jeden tip: pokud vám zahraniční bankomat nabídne přímý přepočet na koruny, tuhle nabídku nevyužívejte. Služba totiž většinou přináší velmi nevýhodný kurz, u jednoho eura i o několik korun. Proto když se bankomat zeptá, je lepší zadat platbu v místní měně.

Ondřej Luštinec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme