Jídlo zdarma už cestující u řady aerolinek nedostanou. Na palubu si ale mohou vzít vlastní

Řada dopravců omezuje bezplatné občerstvení na palubě letadla. Od služby už upustily České aerolinie, společnost Ryanair nebo EasyJet. Jídlo v letadle si od poloviny února budou muset zaplatit i pasažéři společnosti Travel Service, kteří míří na dovolenou do Egypta. Zatímco dopravci ušetří, cestujícím se let mnohdy prodraží.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sandwich, svačina (ilustrační foto)

Sandwich, svačina (ilustrační foto) | Foto: LuckyLife11 | Zdroj: Pixabay

„V posledních letech pozorujeme odklon leteckých společností od podávání občerstvení v ceně letenky na letech v rámci Evropy. Nepředpokládáme, že by letecká společnost toto ušetření promítla do cest pro cestovní kanceláře,“ vysvětluje pro Radiožurnál ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tereza Picková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jídlo zdarma už cestující u řady aerolinek nedostanou. Na palubu si ale mohou vzít vlastní. Téma pro Zuzanu Švejdovou

Bezplatné občerstvení a nápoje bude Travel Service nabízet už jen na letech delších než 4,5 hodiny. Podobně je tomu i u konkurence.

Záleží ale také na tarifu, který si lidé při koupi letenky zvolí. Některé balíčky v ekonomické třídě často zahrnují i jídlo zdarma. U většiny společností pak mají lidé možnost si jídlo přikoupit.

Mix sendvičů vyjde podle aktuálního ceníku SmartWings na 490 korun, dětská porce v podobě řízků a brambor pak stojí 350 korun. A například za bagetu u společnosti ČSA zaplatí pasažéři 120 korun. Poloviční cenu pak dají za vodu.

Pravidla pro vlastní jídlo

Počet žádostí o kompenzace za zpožděné lety roste. Aerolinky se placení vyhýbají

Číst článek

Cestující si ale na palubu mohou vzít vlastní jídlo, stejně tak není problém v převážení ovoce, pečiva nebo třeba zákusků. Určitá pravidla ale platí.

„Pro potraviny existuje pouze jediné omezení, a to platí pro tekutiny, gely a aerosoly. Platí to také pro potraviny, které tyto látky obsahují, jako jsou například měkké sýry, paštiky, jogurty nebo některé druhy tekuté výživy,“ popisuje mluvčí Letiště Václava Havla Marika Janoušková.

Takové jídlo je možné převážet jen v balení do sto mililitrů, navíc musí být uzavřené v průhledném sáčku.

Některé státy nebo přímo letiště přesto převoz určitých potravin zakazují. Cestovatelé by se proto vždy měli seznámit s regulacemi v zemi, do které míří nebo kde jen přestupují.

Například při cestě do Spojených států není vždy možné kvůli zdravotním omezením vozit maso, semínka nebo čerstvé ovoce a zeleninu. Na delších trasách pak řada dopravců odmítá přepravu výrobků, které se rychle kazí.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme