Někteří klienti postižení koronavirem si mohou odložit splátky úvěrů, schválila bankovní asociace

Banky poskytnou možnost tříměsíčního odkladu splátek úvěrů občanům a drobným podnikatelům, kteří byli postiženi v souvislosti s šířením nákazy novým koronavirem. Na opatření se ve čtvrtek shodlo prezidium České bankovní asociace. Podrobnosti se klienti podle ní dozvědí od své banky.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze, finance, bankovky (ilustrační foto)

Ilustrační foto | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

„Vhodným nástrojem možných tíživých dopadů epidemie je v doložených případech poskytnout klientům možnost tříměsíčního odkladu splátek hypotečních a spotřebitelských úvěrů,“ uvedla České bankovní asociace.

V Česku je 116 nakažených, mezi nimi i zdravotní sestra z frýdecko-místecké nemocnice

Číst článek

„Primárně se přitom banky zaměří na klienty z řad zaměstnanců a osob samostatně výdělečně činných, protože lze předpokládat, že právě na ně dopadne nejtíživěji,“ dodala.

Současně asociace zahájila konzultace s Českou národní bankou s cílem, aby v těchto případech byl nastíněný přístup ke klientům zohledněn při bankovním dohledu, který nad bankami provádí.

Česká spořitelna na sociální síti twitteru uvedla, že svým klientům odložení umožní. Žádosti budeme přijímat elektronicky. Jak přesně žádost podat, zveřejníme brzy na našem webu a sociálních sítích,“ napsala. 

Naopak Moneta Money Bank se k němu nechystá. „Prohlášení prezidia ČBA chápeme pouze jako doporučení možných kroků, o kterých ale v tuto chvíli neuvažujeme. Interpretace tohoto prohlášení ze strany některých médií, že všechny banky v zemi budou nabízet svým klientům tříměsíční odklad splátek, je zavádějící a mylná,“ dodala banka na svém twitteru.

Vedle toho pokračuje intenzivní činnost společné pracovní skupiny asociace s ministerstvem průmyslu a obchodu a s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou.

Cílem je zprostředkovat a usnadnit adresné doručování vládních opatření na pomoc malým podnikům a živnostníkům prostřednictvím pobočkové sítě bank, jakožto i dalších distribučních kanálů, kterými banky disponují.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme