Největšími dlužníky Česka jsou Kuba, Irák, země bývalé Jugoslávie, Rusko nebo Súdán

Česká republika měla ke konci roku u ostatních zemí světa celkové pohledávky za 22,35 miliardy korun. Během roku 2011 zadlužené země splatily Česku zhruba 123 milionů korun. Nejvyšší dluh má Kuba. Seznam největších dlužníků plyne z materiálu ministerstva financí o stavu a vývoji zahraničních pohledávek, který včera obdržela vláda.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí | Foto: Marián Vojtek

Dluhy jsou dvojího charakteru - z civilních úvěrů a ze speciálních úvěrů, které podléhají režimu utajení. Speciální úvěry eviduje Česká republika u Libye a Kuby a týkají se například někdejších dodávek vojenského materiálu.

Některé dluhy vznikly ještě před rokem 1989, řada z nich i v 90. letech.

„Stát v 90. letech poměrně neúspěšně některé dluhy zadal deblokátorům, kteří je deblokovali a nesplácejí je,“ řekl ve Světě o deváté náměstek pro mezinárodní vztahy a finanční politiku na ministerstvu financí Tomáš Zídek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dlužnících mluvil ve Světě o deváté náměstek pro mezinárodní vztahy a finanční politiku na ministerstvu financí Tomáš Zídek

„S každým státem jsou jiné smluvní vztahy a úplně jiné problémy a většina dluhů, které zůstávají v portfoliu, jsou v podstatě velmi těžko vymahatelné. Jsou to státy, které buď z politického, jako je Kuba, nebo ekonomického důvodu nejsou schopny dluhy splácet,“ vysvětluje Zídek.

Naopak šance vydobýt dluhy jsou se státy, kde se změnila politická situace, jako jsou Írán nebo Libye.

„My jsme zvědaví, jak se vyvine situace v Libyi. Doporučení je počkat, až se vyřeší vnitřní otázky vedení státu, kde spolu soupeří nějaké rodinné uskupení, a potom se dá jednat. U některých pohledávek je jistá naděje, ale bude to chtít čas,“ říká Zídek.

Poslední umořování formou dodávek materiálu se uskutečnilo s Indií.

„To skončilo před třemi lety a bylo to poměrně úspěšné. Všechno toto úsilí typem deblokace přes dodávky, zejména v 90. letech a počátkem tohoto tisíciletí, přinášely státu velmi malé výnosy. Deblokátoři nabízeli 15 až 20 procent. My jsme v zásadě změnili taktiku a v těchto chvílích se snažíme jednat s vládami těchto států a ve chvíli, kdy státy nemají peníze, tak s nimi jednáme i o tom, aby nabídly cokoli jiného. Můžeme žádat třeba těžařská práva nebo jiná plnění. Je to individuální,“ říká Zídek.

Jedním z největších dlužníků je Rusko. Vláda se na začátku tohoto roku dohodla s ruskou stranou na jedné až třech splátkách, ve kterých Rusko splatí veškeré dluhy.

Připravena jsou jednání se Súdánem, kde došlo k politickým převratům. Největším dlužníkem je Kuba s 6,5 miliardy korun. O dluhu ale odmítá jednat.

„Kubánci používají politické argumenty a nejsou ochotni k žádnému jednání. Říkají, my jsme si od vás půjčili, začali jsme rozvíjet průmysl, ale vy jste zrušili RVHP, tím jsme se dostali do ekonomických problémů a ekonomické izolace. My za to nemůžeme, vy za to můžete, takže nám ty dluhy odepište,“dodává Zídek.

Barbora Kreuzerová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme