Cena paliv v Česku roste, nafta za týden stoupla o více než dvě koruny. Přispělo k tomu zvýšení daně

Pohonné hmoty v Česku za poslední týden výrazně zdražily. Průměrná cena benzinu stoupla o korunu a 13 haléřů na 38,65 koruny za litr. Je tak nejvyšší za posledních skoro osm měsíců. Nafta za týden zdražila o dvě koruny a 18 haléřů na průměrných 34,92 koruny za litr. Naposledy byla dražší na konci letošního března. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny paliv sleduje. Ke zdražení nafty přispělo zvýšení spotřební daně od 1. srpna.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pumpa u čerpací stanice

Pohonné hmoty v Česku výrazně zdražily (ilustrační foto) | Foto: markusspiske | Zdroj: Pixabay | Licence Pixabay,©

Nejlevnější benzin tankují řidiči v Ústeckém kraji, kde je litr v průměru za 38,15 koruny. Nafta je nejlevnější v Královéhradeckém kraji, litr tam prodávají průměrně za 34,33 koruny.

I přes zdražování jsou paliva v Česku výrazně levnější než před rokem. Cena nafty může začít stoupat

Číst článek

Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze. Litr naturalu stojí v hlavním městě průměrně 39,78 koruny. Nafta se tam tankuje za 36,43 koruny.

Průměrná cena nafty v Česku po většinu letošního roku klesala. Svého minima dosáhla na konci května, kdy se pohybovala kolem 31 korun. Od té doby zdražuje, přičemž v posledním červencovém týdnu růst cen zrychlil.

Přispělo k tomu zvýšení spotřební daně z nafty od začátku srpna o 1,50 koruny za litr. V úterý stoupla průměrná cena dieselu v mezidenním srovnání o 71 haléřů a ve středu téměř o korunu.

Saúdská Arábie omezí dodávky ropy o jeden milion barelů denně. Chce docílit zvýšení cen

Číst článek

U benzinu je vývoj méně jednoznačný. Počátkem roku nejprve znatelně zdražil, takže počátkem února stál téměř 38 korun. Pak začal natural mírně zlevňovat, aby v dubnu přechodně zdražil opět až k téměř 37,90 koruny za litr.

Posléze opět zlevnil, ale od konce května ceny rostou nebo stagnují. Stejně jako v případě nafty i cena benzinu začala výrazněji růst v posledním červencovém týdnu.

I přes růst cen jsou paliva v Česku v současnosti výrazně levnější než před rokem. Benzin byl počátkem loňského srpna zhruba o 5,90 koruny dražší, a za naftu tehdy motoristé platili dokonce o více než deset korun víc než nyní.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme