‚Včas a za stanovenou cenu.‘ Korejci tvrdí, že by se mohli podílet na financování dostavby Dukovan

Jihokorejská společnost KHNP je prý připravená podílet se v případě zájmu české vlády na financování dostavby Jaderné elektrárny Dukovany. V Praze to oznámil ředitel společnosti Jae Hoon Chung. Kromě Korejců se o tendr na stavbu Dukovan uchází i společnosti z Francie a USA. Nabídky mají podat do půl roku.

Tento článek je více než rok starý.

Dukovany Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Dukovany

Jaderná elektrárna Dukovany | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

KHNP tvrdí, že by při stavbě pátého bloku Jaderné elektrárny Dukovany splnila požadavky české vlády. Postavila by ho prý včas a za stanovenou cenu. Podle plánů by měl být nový blok hotový v roce 2036. 

ČEZ zatím za přípravu Dukovan zaplatil 1,8 miliardy. Stát se do financování zapojí zřejmě až v roce 2029

Číst článek

Ředitel KHNP Chung v Praze jednal s ministrem průmyslu a obchodu Jozefem Síkelou (za STAN) a také s představiteli společnosti ČEZ poté, co vláda premiéra Petra Fialy (ODS) minulý čtvrtek dlouho připravovaný tendr spustila.

Korejci chtějí nabídnout reaktor APR 1000. Ten je zmenšenou verzí jejich reaktoru, který v minulosti stavěli v Jižní Koreji nebo ve Spojených arabských emirátech. Podle Chunga by společnost měla do konce letošního roku získat pro reaktor evropskou certifikaci.

Chung upozornil na to, že některé firmy v Česku, které by se mohly na stavbě podílet, dlouhodobě spolupracují s Ruskem. „Trochu by mohl být problém na straně našich potenciálních českých subdodavatelů. Některé ty firmy mají totiž tradiční spolupráci s ruskou stranou. Do budoucna počítáme s tím, že to budeme řešit s českou vládou a se zadavatelem, abychom případný ruský vliv u našich subdodavatelů mohli eliminovat,“ řekl.

Drábová: Dostavba Dukovan je investice až na 80 let. Nahradit uhlí nebude rychlé a snadné

Číst článek

Podle něj je proto nutné poohlížet se po alternativách různých komponent elektrárny, které společnosti momentálně nakupují v Rusku. Jde podle něj hlavně o součásti druhého okruhu – o turbínovou část nebo zařízení na měření radioaktivity, různé ventily a podobně.

Kromě KHNP se tendru účastní také firmy ze Spojených států a Francie. Francouzská EDF chce nabídnout blok EPR 1200, který zatím nikde nestojí. Podobně jako Korejci stavěli i Francouzi zatím větší bloky. Požadavkem Česka je ale blok s výkonem do 1200 MW. Tendru se účastní i americký Westinghouse. Ten nabízí už prověřený reaktor AP1000.

Všichni uchazeči slibují, že podají konkurenceschopnou nabídku, a že o stavbu bloku v Česku mají vážný zájem. Vítěze by vláda měla vybrat do konce roku 2024. Na konci desetiletí se začne stavět. V roce 2036 by pak měl být spuštěný zkušební provoz elektrárny.

Zdeňka Trachtová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme