Nikdo neřekl, proč je právo na platbu v hotovosti potřebné, říká senátní komise k návrhu Chalánkové

Právo na platbu v hotovosti by podle senátní ústavní komise nemělo být zakotveno v Listině základních práv a svobod, jak to chce část senátorů kolem Jitky Chalánkové z klubu ODS a TOP 09. Navrhované doplnění ústavního pořádku není podle komise potřebné ani nezbytné, schůdnější řešení by mohla představovat novela o oběhu bankovek a mincí. Senát se má návrhem zabývat za dva týdny.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kreditní karta (ilustrační foto)

Podle senátorky Jitky Chalánkové by nikdo neměl být nucen k využívání digitalizace | Zdroj: Pixabay

„V České republice je dosud nepochybně obtížnější platit například pomocí platební karty než v hotovosti,“ uvedla komise ve svém stanovisku. Navrhovatelé nepředložili žádnou analýzu, proč je právo na platbu v hotovosti potřebné. Neřeší ani dopady případné ústavní změny na dosavadní praxi bezhotovostního placení přes mobilní aplikace nebo náramky s čipy.

Způsob valorizace penzí by se mohl změnit. ,Chceme napravit rozdíly mezi seniory,‘ tvrdí Jurečka

Číst článek

Chalánková návrh zdůvodnila obavami lidí, že v souvislosti s rozvojem digitalizace plateb se bezhotovostní platby buď stanou povinnými, nebo že hotovostní úhrady zcela vytlačí. „Digitalizace může velmi usnadnit lidem život a nikomu nesmí být upřeno právo ji využívat, ale nikdo, až na nezbytné výjimky dané veřejným zájmem, nemá být k jejímu využívání nucen, a to přímo, ani nepřímo,“ uvedla senátorka.

Velká část obyvatel podle Chalánkové nechce, aby se vlastnictví bankovního účtu, platební karty a bankovní identity stalo povinností nebo nezbytností. Odmítají to kvůli možné kontrole soukromí, nutností mít potřebné vybavení, hackerským útokům i kvůli možným výpadkům elektronického připojení nebo dodávek elektřiny.

Česká národní banka k podobné dřívější poslanecké iniciativě uvedla, že současné zákony právo na platbu v hotovosti obsahují a není nutné je povyšovat na ústavní. Podle senátní komise by byl legitimním požadavkem doplnit do zákona přiměřené sankce, aby právo na hotovostní platbu bylo respektováno. „Je-li problémem digitalizace našeho světa, nemůže být řešen a vyřešen návrhem tohoto typu,“ uvedla komise ke zdůvodnění Chalánkové.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme