Pokud Rusnokova vláda neprosadí rozpočet na příští rok, hrozí výrazně ‚chudší‘ provizorium

Jednou z nejdůležitějších věcí, které zůstávají nedořešené po odstupující koaliční vládě, je návrh státního rozpočtu na příští rok. Pokud se návrh nepodaří prosadit úřednické vládě, hrozí rozpočtové provizorium.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 19. března 2013

Poslanecká sněmovna 19. března 2013 | Foto: Filip Jandourek

Příprava státního rozpočtu má být hlavním hospodářským úkolem vlády, kterou sestavuje premiér Jiří Rusnok, sám už to po svém jmenování řekl. Pro rozpočet však bude muset získat většinu v Poslanecké sněmovně, s níž nemůže moc počítat.

ODS a TOP 09 už oznámily, že návrh rozpočtu předložený ministrem financí úřednické vlády nepodpoří, ať bude jakýkoli.

Ministr Kalousek návrh rozpočtu už začal připravovat. Základní parametry jsou dané – celkové příjmy a výdaje a prostředky pro jednotlivé kapitoly. Nová vláda je může změnit, konkrétní návrh včetně jednotlivých položek však musí schválit do konce srpna a do konce září předložit sněmovně.

Úřednická vláda českou ekonomiku nijak neohrozí, shodují se ekonomové

Číst článek

Ta pak v prvním čtení schvaluje základní podobu rozpočtu, ve druhém čtení poslanci mohou přesouvat peníze mezi kapitolami. Návrh rozpočtu musí do konce roku podepsat prezident, jinak neplatí.

Pokud se předepsaný proces nestihne, nastává rozpočtové provizorium. Znamenalo by to, že do doby, než by byl schválen řádný rozpočet, by stát mohl každý měsíc vydat jen jednu dvanáctinu rozpočtu na letošní rok, a to jen na provozní a mandatorní výdaje – to jsou důchody, sociální dávky a podobně.

Letošní rozpočet je přitom o 18 miliard úspornější než ten, který ministr Kalousek začal připravovat na rok 2014. Kvůli provizoriu by vláda mohla jen těžko investovat do rozhýbání ekonomiky a stát by měl problém s čerpáním peněz z evropských fondů.

Jiří Rusnok jedná o nové vládě, ministrem zemědělství bude zřejmě Miroslav Toman

Číst článek

Podle politiků z ODS a TOP 09, kterým se úřednická vláda krajně nelíbí, by to ohrozilo českou ekonomiku. Ekonomové to však hodnotí trochu jinak, podle nich jsou trhy na různé výstřelky české politiky zvyklé.

Ekonomové spíš apelují na politiky, aby přistoupili ke schvalování návrhu rozpočtu připraveného úřednickým kabinetem racionálně, protože by bylo zbytečné rozpočet zamítnout, když bude rozumný.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme