Pražští radní do konce týdne rozhodnou o zdražení jízdenek hromadné dopravy

Pražští radní dnes odložili rozhodnutí o zdražení jízdného v městské hromadné dopravě. O kolik by mohly ceny jízdenek a předplatních kuponů vzrůst, není přesně známo. Jisté je pouze to, že vedení metropole o nové výši jízdného rozhodne do konce tohoto týdne. Cestující by platili vyšší částky zřejmě už od července. Neoficiálně se hovoří o tom, že cena základní přestupní jízdenky za 12 korun by mohla vzrůst na 20 nebo 22 korun. Kupóny by měly podražit asi o 10 procent.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

metro

metro | Foto: Jan Rosenauer

Podle náměstka primátora Petra Hulinského rada jednání odložila proto, že ještě musí prodiskutovat tři důležité oblasti: "První je obsah takzvaného seniorpasu, druhou oblastí je reforma odbavovacího systému a třetí jsou standardy kvality, které městská hromadná doprava nabízí svým cestujícím."

Proti záměru radních se postavily stovky Pražanů. Několik dní obyvatelé hlavního města proti zdražení podepisovali petici. Archy dnes dopoledne předali organizátoři akce vedení magistrátu. Co se kritikům na vyšších cenách jízdného nelíbí, to Českému rozhlasu řekl autor petice Zdeněk Štefek:

"Říkají, že v západní Evropě je jízdné mnohem dražší, tady že je vyšší komfort. Jenže my nemáme takové platy jako v západní Evropě. Potom mají argumenty, že přeci nebudeme mít levné jízdné pro turisty, ale to mi připadá zase diskriminační." Podle Štefka se navíc nikdy při jakémkoli zdražení nesplnilo očekávání, že to přinese i vyšší tržby.

Štěpánka Martanová, Marián Vojtek, Jan Zítka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme