ŘSD má zaplatit půlmilionovou pokutu za znemožnění soutěže v části veřejné zakázky

Ředitelství silnic a dálnic dostalo pokutu půl milionu korun od antimonopolního úřadu. Důvodem je tendr na stavební práce na silnici R6 na Sokolovsku za téměř 2,5 miliardy korun. Podle Úřadu pro hospodářskou soutěž určilo ředitelství pevnou cenu za část zakázky, a znemožnilo tak soutěž mezi uchazeči.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavbaři připravovali na znovuotevření dálniční úsek D1 mezi Loktem na Benešovsku a Hořicemi

Stavbaři připravovali na znovuotevření dálniční úsek D1 mezi Loktem na Benešovsku a Hořicemi | Zdroj: ČTK

Rozhodnutí není pravomocné, podnik se proti němu může odvolat.

Ředitelství silnic a dálnic totiž stanovilo za čtyři položky týkající se rekonstrukce objízdných tras v souvislosti s hlavními pracemi v úseku Nové Sedlo – Sokolov fixní částku 110,3 mil a nabídky uchazečů pak hodnotil včetně této ceny.

„Veřejná zakázka tak byla zadána na základě zkresleného hodnocení nabídek, což mohlo podstatně ovlivnit výběr nejvhodnějšího dodavatele. Pokud by zadavatel umožnil soutěž mezi uchazeči i v části týkající se objízdných tras, pak nelze předvídat, jaké by byly nabídkové ceny ve srovnání s nabídkami obdrženými,“ vysvětlil své rozhodnutí ÚOHS.

K nabídce každého uchazeče sice byla přičtena stejná částka, podle Úřadu pro hospodářskou soutěž přesto nejde říci, že hodnocení probíhalo korektně. Jako problém vnímá především to, že v části předmětu plnění došlo k narušení tvorby cen, protože nevzešly z plně konkurenčního prostředí.

Antimonopolní úřad objevil pochybení také při zadání stavebních prací na rekonstrukci objízdných tras, konkrétně ulic Školní, Jeronýmova, Husitská, Škroupova, Fibichova, Janáčkova, Ondříčkova, Smetanova a mostu přes Lobezský potok v Sokolově.

„Na tuto část předmětu plnění nebylo soutěženo a podmínky realizace těchto stavebních prací byly stanoveny až individuálně s vybraným uchazečem. I tento delikt měl podstatný vliv na výběr nejvhodnější nabídky,“ upřesnil ÚOHS.

Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme