Stát by mohl pomoc na povodně čerpat různými prostředky

Kabinet Jana Fischera dnes rozhodne o vypsání povodňových dluhopisů za tři miliardy korun. Pak požádá vedení poslanecké sněmovny, aby kvůli tomu svolala mimořádnou schůzi ještě před volbami.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Voda tentokrát dosahovala na některých místech přibližně jednoho metru.

Voda tentokrát dosahovala na některých místech přibližně jednoho metru. | Foto: Tomáš Adamec

Navíc se česká vláda pokusí získat na obnovu povodní zasažených oblastí evropské peníze. Podle prvních odhadů dosáhnou celkové škody v kraji 1,5 miliardy korun. Ale pro přesnější čísla bude nutné ještě počkat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr pro evropské záležitosti Juraj Chmiel ve Světě o osmé.

Na prostředky z Fondu solidarity má Česko nárok, pokud povodňové škody přesáhnou šest desetin procenta HDP.

„Sčítáme škody. V souvislosti v fondem solidarity na to máme deset týdnů. Zatím se škody odhadují na 1,5 miliardy korun. Na to, abychom mohli sáhnout na hlavní částku fondu solidarity, by škody musely být 21,2 miliard korun. Což doufám, že nebudou,“ řekl ministr pro evropské záležitosti Juraj Chmiel.

Česká republika už z fondu solidarity jednou čerpala. Po povodních v roce 2002 získala celkem 129 milionů euro.

Česká republika se teď o dalším postupu domlouvá s Polskem a Slovenskem, které byly rovněž zasaženy povodní. „Kromě fondu solidarity jsme ještě schopní čerpat z fondu životního prostředí nebo přesunout prostředky uvnitř jednotlivých operačních programů Evropské unie,“ dodal Chmiel.

Martina Mašková, Dana Votýpková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme