V Řecku probíhá generální stávka na protest proti vládním úsporám

Řecko je blízko k dalším penězům ze záchranného úvěru, přesto odbory vyhlásily na dnešek generální stávku. Evropská komise, Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond se dohodly s Řeckem na většině opatření k uvolnění další části úvěrové pomoci. Také inspektoři odjížděli z Atén spokojeni. Stále ale chybí dohoda o klíčových reformách trhu práce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obchody dnes zůstanou v Řecku zavřené kvůli generální stávce

Obchody dnes zůstanou v Řecku zavřené kvůli generální stávce | Zdroj: Reuters

Stávka je symbolicky vyhlášená na den, kdy začíná summit Evropské unie v Bruselu. Tradičně ochrne státní sektor. Veškeré úřady budou zavřené. Problémy nastanou v dopravě – ochromena bude vlaková doprava, letečtí dispečeři budou stávkovat tři hodiny.

Ke stávce se připojí i různé profesní skupiny ze soukromého sektoru - aténští taxikáři, právníci, ale i novináři, kteří tři hodiny nebudou dodávat zpravodajství. Výjimkou bude zpravodajství o stávce.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dnešní stávce mluvila na Rádiu Česko spolupracovnice v Řecku Soňa Dorňáková-Stamu

Ke stávce se připojí i majitelé malých obchodů.

Řecký premiér bude v Bruselu představovat třetí balík škrtů. Odbory a hlavně levicová opozice tvrdí, že škrty vedou k ještě hlubší krizi a naopak nevedou k tomu, aby se zlepšovala ekonomika.

Největší část škrtů dopadnou na celou společnost. Opět se budou snižovat penze, platy ve státním i soukromém sektoru. Výdaje se omezí ve zdravotnictví i školství.

Řecko by mělo získat od MMF dalších 31,5 miliardy eur.

Rádio Česko, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme