Výrobcům sportovního oblečení se daří. Adidasu vzrostl čtvrtletní zisk

Německé sportovní společnosti Adidas vzrostl v prvním čtvrtletí čistý zisk na víc než 300 milionů eur. To je zhruba o šest procent více než ve stejném období loňského roku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance, peníze

Finance, peníze | Foto: Fotobanka stock.xchng

Adidasu se zvýšil hlavně prodej všech dražších výrobků, a díky tomu zisk meziročně vyskočil téměř o 20 milionů eur.

Tržby společnosti naopak klesly o dvě procenta. Oproti předchozímu čtvrtletí je to pro firmu ale velký úspěch - ke konci loňského roku byla totiž firma ve ztrátě.

Vedení společnosti přistoupilo k nemalým odpisům u značky Reebok. Její prodeje nejsou vůbec tak silné, jak původně očekával management Adidasu. Pokles odbytu této značky vidí hlavně v Latinské Americe.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejnovější údaje o hospodaření předních výrobců sportovního vybavení přiblížil Jan Beneš

Podle analytiků se v hospodaření projevily také nejrůznější slevy. Vyvolala je obecně slabší poptávka po zboží, kterou způsobila evropská dluhová krize.

Dvouciferný pokles tržeb u značky Reebok se podílel na celkových tržbách Adidasu v prvním čtvrtletí. Společnost nicméně podle BBC pracuje na tom, aby výrazně zvýšila prodeje Reeboku.

Oslovit chce hlavně spotřebitele, kteří se zajímají o jógu, tanec nebo fitness. Na ně firma doslova sází a díky nim chce zvýšit tržby už v letošním roce.

Nike má o polovinu vyšší tržby

Americká společnost Nike, hlavní rival Adidasu, za poslední čtvrtletí dokázala zvýšit tržby o více než 50 procent. Úspěchy slaví hlavně na svém domácím trhu. Amerika se na celkových tržbách firmy podílí více než 40 procenty.

Středem pozornosti je ale také Čína. Společnost se podle New York Times snaží kvůli obecně slabší poptávce úplně změnit nabídku a přizpůsobit se vkusu čínských spotřebitelů. Jestli se jí tato strategie vyplatí, se podle odborníků ukáže už letos. Tržby Nike se na tomto trhu v prvním čtvrtletí snížily o devět procent.

Martin Hromádka, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme