Zájem českých podniků o půjčky v eurech roste, banky poskytly úvěry za miliardy eur

Počet společností v České republice, které si od bank na své podnikání půjčují v eurech, stále roste. A to i přes to, že úrok může být mnohdy vysoký. Naopak zájem podniků o úvěry v korunách klesá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Továrna na kelímky

Továrna na kelímky | Foto: Veronika Ruppert | Zdroj: Český rozhlas

Firmy se půjčkami v eurech chrání proti případným kurzovým výkyvům. Česká národní banka chce udržovat slabší korunu až do roku 2016.

Současná situace je tak z pohledu půjček lepší pro firmy s eurovými příjmy. Navíc tyto podniky chtějí financovat své podnikání dlouhodobě, nejedná se jim jen o jednorázovou půjčku.

Podle deníku E15, který se odkazuje na údaje České národní banky, dlužily podniky bankám na konci letošního července v evropské měně o sedm procent víc než loni.

List uvádí, že zdejší banky rozpůjčovaly společnostem přes šest miliard eur. To je v přepočtu současným kurzem zhruba 165 miliard korun.

Pokaždé to ale nemusí být levná půjčka. Úrok, jak řekli deníku E15 někteří zástupci bank, může být o něco vyšší. Společnostem, které mají tržby v jiné měně, než ve které splácejí úvěr, se prý může projevit vyšší riziková přirážka, a to kvůli kurzovým pohybům.

Pokud podniky obchodují se zahraničím, pak přímo musejí mít devizové účty – a to buď v dolarech, nebo v eurech, což je nejčastější varianta, protože s Evropskou unií obchodují firmy nejvíc. Ale tržby pak stejně přepočítávají do českých korun a v této měně vedou i celé účetnictví.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme