Zaměstnavatelé nesouhlasí s chystaným zdražením elektřiny

Situaci kolem zvyšování cen elektřiny budou dnes projednávat členové tripartity. Zástupci zaměstnavatelů nesouhlasí s návrhem vlády zvýšit cenu proudu o 5,5 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektřina. Ilustrační foto

Elektřina. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Podle Jana Víznera z Konfederace zaměstnavatelských svazů ke zdražení elektřiny není důvod:

„My jsme zásadně proti tomu, aby došlo k navýšení ceny energií, poněvadž máme jednu z nejdražších energií v Evropě, máme ji dražší než třeba sousední Německo a máme ji dražší, než je průměr v EU. Přitom samozřejmě náklady na megawatthodinu jsou u nás nižší,“ upozornil Vízner.

Zástupci zaměstnavatelů budou chtít vědět, jakým způsobem vláda k plánovanému navýšení ceny o 5,5 procenta přišla.

Předsednictvo tripartity by dnes také mělo připravit program další schůzky zástupců vlády, zaměstnavatelů a odborů. Jednotliví členové tripartity se do něj budou snažit prosadit svá témata.

Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslava Zavadila by to mohla být například aktuální situace ve stavebnictví a důchodová reforma.

„My si myslíme, že je potřeba debatu o tom vést jak na bilaterální úrovni, to znamená mezi vládou a námi; vy víte, že máme připravený svůj vlastní scénář důchodové reformy.“

„Velký problém je ve stavebnictví, kde hrozí obrovský propad pracovních míst. Protože tak, jak byly sníženy všechny ty finanční prostředky do infrastruktury, tak nám to signalizuje několik desítek tisíc pracovních míst minus, a dokonce se objevují čísla až ke sto tisícům,“ uvedl před dnešním jednáním Zavadil.

Věra Pfeifferová, Květa Moravcová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme