Země EU musejí pro zajištění hospodářského růstu více šetřit

Bez úspor a krácení rozpočtů se Evropa ani letos neobejde. Vyplývá to z analýzy podmínek hospodářského růstu, kterou zpracovala Evropská komise. Z analýzy by si měly členské země vzít inspiraci, jak upravit své výdaje a příjmy, aby obnovily růst svých ekonomik.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie 

Evropská unie  | Foto: Tiskový servis Evropské komise

Analýza obsahuje návrhy opatření, která mají vést ke snižování vysokých rozpočtových schodků a obnovení stability unijní ekonomiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

O analýze podmínek hospodářského růstu Evropské komise mluvil na Rádiu Česko bruselský zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Novák

Podle komise je jedním z hlavních předpokladů hospodářského růstu přísná fiskální konsolidace. Tedy další úspory a škrty v rozpočtech.

Členské státy také Komise vyzývá k provedení nebo dokončení strukturálních reforem. Například ke změnám v penzijním systému. Navrhuje také opatření, aby se více nezaměstnaných dostalo zpět do práce, aby pracovat bylo atraktivnější, než se nechat od státu vydržovat podporou v nezaměstnanosti.

Doporučení Evropské komise nebylo určeno žádné konkrétní zemi. Teprve až v červnu po analýze rámcových rozpočtů, které mají jednotlivé státy poslat do Bruselu, bude EK vydávat konkrétní doporučení jednotlivých státům, jak by se měli zachovat, jak by měli přizpůsobit své hospodářství.

Podle komisaře pro sociální věci Lazslo Andora je třeba přemýšlet o prodlužování věku odchodu do důchodu, musí se totiž brát v potaz prodlužující se délka života. Je také třeba zavést pobídky pro práci mladých, hledat formy sladění profesního a soukromého života, zvýšit například podíl částečných úvazků.

Podle Evropské komise by se také v rámci zajištění finanční stability Unie měl navýšit záchranný fond eurozóny pro případ ohrožení dalších států krachem jejich veřejných financí.

Barrosova výzva

Konkrétní částka nezazněla, předseda Evropské komise ale vyzval všechny účastníky na fondu, aby uvažovali o jeho navýšení. Dnes je tam 440 miliard eur.

Z toho je ale pro poskytnutí úvěrů okamžitě k dispozici jen 250 miliard. Předseda Evropské komise José Barroso vyzval země eurozóny, aby uvažovaly o navýšení prostředků v tomto fondu:

„Je potřeba zvýšit aktivní finanční kapacitu stabilizačního fondu eurozóny a rozšířit rozsah jeho aktivit.“

O možném navýšení prostředků ve fondu, ze kterého už pomoc čerpalo například Irsko, by se mohlo rozhodnout na summitu Unie 4.února.

Analýza je první vlaštovkou z nového systému koordinace hospodářských politik jednotlivých zemí Unie. Ten si evropští lídři dohodli loni na podzim.

Milan Kopp, Pavel Novák, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme