Zemědělcům začínají žně. Ani moderní technika je ale nezachrání před rozmary počasí

Červenec se přehoupl do druhé poloviny, čeští zemědělci se chystají sklízet. V jejich záměrech jim brání déšť – a to přesto, že jsou vybaveni nejmodernější technikou. Reportérka Radiožurnálu se v jednom takovém kombajnu svezla.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemědělská usedlost v obci Kozojedy, pohled do kabiny kombajnu

Zemědělská usedlost v obci Kozojedy, pohled do kabiny kombajnu | Foto: Filip Jandourek

„Je to perfektně utěsněné od prachu, od zvuku,“ ukazuje mi nejmodernější kombajn Petr Škarka z farmy v Kozojedech.

Do kabiny jsme se pohodlně vešli dva a ještě jeho syn Honzík. Prostředí je to útulné s pohodlným sedadlem, klimatizací, rádiem a několika displeji, které napovídají obsluze, co a jak na rozměrném stroji širokém čtyři metry právě pracuje.

„Ještě tady je svahové vyrovnávání, to je výborná věc,“ pochvaluje si Škarka. Plyn nemá nožní pedál, jsou to tlačítka s obrázky zajíce a želvy. „Když pustím mlátičku, tak sekám na zajíce. Nemusím doštelovávat otáčky, protože je musím mít stálé.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Na farmě v Kozojedech natáčela reportérka Eva Rajlichová

Petr Škarka vidí z kabiny kombajnu na svá pole asi s dvoumetrovým nadhledem, o žních tu stráví víc než 12 hodin denně.

„Teď nás čekají první řepky. Snažíme se, protože ty jsou náchylné. Kdyby přišly bouřky, tak by se to vyklepalo z lusků. U pšenic očekáváme nižší výnosy, přes zimu tomu daly na frak mrazy,“ postěžoval si Petr Škarka.

Přestože farmáři mají k dispozici techniku, díky které by zvládli sklidit svá pole mnohem rychleji, i oni bojují s počasím.

„Jsou to hrozné výkyvy. Někdo nám dává za vinu, že si pořád brečíme, ale jde o to, že počasí není rovnoměrné, že jsou hrozné extrémy,“ komentuje nevyzpytatelné počasí František Škarka z kozojedské farmy, v zemědělství pracuje už několik desítek let.

„Třeba teď se chystáme do žní, obilí i řepka už nazrávají a začne do toho pršet. Dva, tři roky zpátky opravdu, jak se říká, úrodu krademe,“ dodává.

Práce farmářů je náročná a celoroční, jediné odpočinkové období mají v zimě. Přesto pan Škarka starší o svém povolání mluví s láskou:

„Otec dělal, děda dělal, dneska syn a vidíte, vnuk tady pobíhá, takže snad taky. Je to takový souboj s přírodou a je to určitá výzva. Baví nás to.“

Eva Rajlichová, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme