Změna sazeb by byla překvapivým vánočním dárkem od ČNB, míní ekonom

Bankovní rada České národní banky dnes rozhodne o tom, s jakou měnovou politikou Česko vstoupí do nového roku. Trh podle agentury ČTK čeká, že podrží úrokové sazby na současné rekordně nízké úrovni. V případě klíčové sazby to znamená 0,75 procenta. Zajímavější než samotné rozhodnutí o sazbách tak zřejmě budou následné komentáře, které mohou naznačit, kdy by banka mohla přistoupit k utahování měnové politiky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Marián Vojtek

Trh čeká, že se zasedání bankovní rady ponese spíše v poklidné, vánoční náladě. S tím souhlasí i analytik Komerční banky Miroslav Frayer. Jak uvedl na Rádiu Česko, jakékoli rozhodnutí o změně sazeb či nějaká silná rétorika ve prospěch jejich zvýšení by podle něj bylo velmi překvapivým vánočním dárkem od centrální banky.

„Osobně bych spíše nečekal žádné zásadní prohlášení. Mnohem důležitější bude zasedání zhruba za šest týdnů, kdy centrální banka představí svoji aktualizovanou makroekonomickou prognózu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zasedání bankovní rady ČNB jsme na Rádiu Česko hovořili s analytikem Komerční banky Miroslavem Frayerem.


Člen bankovní rady ČNB Robert Hollman nedávno agentuře Bloomberg řekl, že banka začne utahovat měnovou politiku dříve, než předpokládá oficiální prognóza. S tím ale Frayer úplně nesouhlasí. Upozornil, že podle komentářů dalších centrálních bankéřů se jejich názory neztotožňují.

„Podle mě bankovní rada se zvyšováním sazeb příliš spěchat nebude. Ale samozřejmě sedm odborníků může mít různé názory a nelze vyloučit, že v následujících měsících se některý z nich pro dřívějších sazeb vyjádří. Ale my se spíše ztotožňujeme s názorem, že zvýšení sazeb přijde později, až k závěru roku 2011,“ upřesnil.

Výrazný růst poptávkové inflace nehrozí

Ke spekulacím, že by banka mohla zvýšit sazby dříve, než se čekalo, přispěly i listopadové ceny výrobců. Ty rostly rychleji, než trh čekal. Podle některých odborníků jde o signál, že v ČR hrozí vyšší inflace.

„Ceny zemědělských výrobců opravdu představují asi největší riziko, že se jejich růst přelije do výrazného zvýšení cen potravin během příštího roku. Ale pokud se podíváme na inflaci jako celek, tak je z ní spíše patrné, že v ekonomice během příštího roku nehrozí výrazný růst poptávkové inflace, na který by musela centrální banka rychle reagovat,“ uvedl.

„Při pohledu na celkový inflační výhled si myslím, že hovoří spíš ve prospěch stability sazeb,“ dodal.

Roman Chlupatý, Katarína Brezovská, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme