Film Zátopek se před užšími nominacemi na Oscary představuje v USA odborné veřejnosti

Film Davida Ondříčka Zátopek se v těchto dnech představuje odborné veřejnosti ve Spojených státech. Před vyhlášením užšího výběru snímků, které se budou ucházet o nominaci na Cenu Akademie Oscar, uvádějí film Zátopek v Los Angeles a New Yorku scenárista, režisér a producent David Ondříček a producent Kryštof Mucha. V pondělí to uvedla mediální zástupkyně snímku Uljana Donátová. Užší výběr oscarových nominací bude oznámen 21. prosince.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Neužil jako Emil Zátopek

Václav Neužil jako Emil Zátopek | Zdroj: Falcon

V Los Angeles se v minulých dnech uskutečnily čtyři projekce, kterých se zúčastnili členové americké Akademie filmového umění a věd (AMPAS) i novináři z filmových médií.

Zátopek poběží o Oscara. Film Davida Ondříčka nominovali do boje o nejlepší zahraniční film

Číst článek

Snímek uvedli na projekcích scenárista, spisovatel a viceprezident a dlouholetý šéfredaktor časopisu Variety Steven Gaydos, filmový kritik Steve Pond z The Wrap a jeden z nejrespektovanějších amerických filmových novinářů Scott Feinberg z časopisu The Hollywood Reporter, uvedla Donátová.

„Vzhledem k tomu, že americká akademie umožnila hlasování i na základě zhlédnutí filmu online, považovali jsme za důležité uspořádat maximální možné množství projekcí a ukázat Zátopka na velkém plátně, které emoce z tohoto filmu umocňuje,“ uvedl producent Kryštof Mucha.

Mezi akademiky byl například producent Ron Yerxa, v jehož produkci vznikly třeba filmy Návrat do Cold Mountain, Malá Miss Sunshine nebo na Oscara nominovaný snímek Nebraska. V následujícím týdnu bude film za účasti obou tvůrců uveden v New Yorku.

Oplácaný Jungwirth, chybějící Zátopkův stadion a pravda o dětech. V čem se film rozchází s biografiemi?

Číst článek

Film Zátopek měl slavnostní světovou premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary, kde získal diváckou cenu. V českých kinech jej od premiéry vidělo téměř 385 000 diváků.

Film rámuje příjezd australského rekordmana Rona Clarka do Prahy v roce 1968, aby navštívil legendárního běžce Emila Zátopka, jehož bezmezně obdivuje.

V rozhovorech Rona s Emilem se děj filmu retrospektivně vrací do stěžejních momentů atletova sportovního i soukromého života a spojuje se v komplexní portrét muže, jenž neztrácí tempo ani poté, co jeho poslední závod skončí a jenž dokáže bojovat nejen na atletickém oválu.

Film vypráví o nezlomné síle vůle, která dodnes inspiruje tisíce sportovců po celém světě. A také o vztahu Emila a Dany Zátopkových, kteří navzdory všem překážkám spolu strávili celý život.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme