Další architektonický unikát šel k zemi. 'Mazutku' nechal vlastník zdemolovat na příkaz Prahy 8

Jedinečná stavba bývalé mazutové výtopny na sídlišti Invalidovna se stala minulostí. V sobotu dopoledne začali stavbaři za asistence bagru s její postupnou demolicí. Nezabránila jí ani snaha občanské iniciativy Mazutka žije. Ministerstvo kultury v únoru odmítlo objekt prohlásit za kulturní památku. Jak zjistil server iROZHLAS.cz, současný vlastník dostal od stavebního úřadu nařízení, aby stavbu kvůli havarijnímu stavu neprodleně odstranil.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do objektu mazutové výtopny se zakousl bagr

Do objektu mazutové výtopny se zakousl bagr | Foto: Oficiální FB stránka Mazutka žije

„Měli jsme v plánu s Fakultou architektury ČVUT uspořádat třídenní workshop na počátku dubna. Teď si nejsem jistý, jestli ho necháme, nebo ho úplně zrušíme,“ řekl serveru iROZHLAS.cz mluvčí iniciativy Mazutka žije Martin Benda. „Nečekali jsme, že ta demolice přijde tak rychle. Rozhodně ale chceme vidět posudek, na základě kterého ta stavba padla,“ dodal.

Čím byla budova výjimečná?

Samotná stavba vznikla mezi léty 1964–1966 v tzv. bruselském stylu. Za jejím návrhem stojí architekt Jan Zelený a statik František Bäumelt. Stavba byla netradičně řešena zejména po stránce konstrukční, kdy střechu tvořila nosná lanová síť překrytá betonovou skořepinou. Kvalitu díla podtrhoval i silný estetický dojem z dynamických geometrických tvarů. Neobvyklé a odvážené pojetí umožnil fakt, že celá přilehlá výstavba se měla stát experimentálním sídlištěm, které by sloužilo jako celorepublikový vzor.

Platforma sdružující nadšence i členy podobných organizací (např. Klub Za starou Prahu či Prázdné domy) se zorganizovala na základě hrozby demolice mazutové výtopny, které mezi místními nikdo neřekne jinak než lidově 'Mazutka'.

Její původní vlastník, jímž byla společnost Pražská teplárenská, už pro stavbu neměl využití – byla pouze delší dobu opuštěná a postupem času chátrala. Ačkoli od dubna 2017 ležel na ministerstvu kultury návrh na její prohlášení za kulturní památku, v únoru letošního roku úřad rozhodl v neprospěch 'Mazutky'.

Sdružení v loňském roce o případné záchraně jednalo i dvakrát se zástupcem PT Real Estate, dceřinou společností Pražské teplárenské, pod kterou spadá i současný vlastník objektu Nová Invalidovna. Podle slov Bendy právě pod ně vysloužilé výtopny od mateřské organizace přešly. „Jednali jsme s panem Michalem Viktorinem, který je šéfem této nemovitostní divize, a ten byl poměrně neoblomný.

Demolici nám nařídili

Transgas zahalil růžový kouř z dýmovnic. Umělecká skupina protestovala proti demolici budovy

Číst článek

Mluvčí projektu Nová Invalidovna Zdeněk Soudný, která je v současnosti vlastníkem výtopny, uvedl pro iROZHLAS.cz: „Plníme pouze nařízení Stavebního úřadu městské části Praha 8, které přišlo v důsledku havarijního stavu budovy. Ta hrozila zřícením a bezprostředně ohrožovala životy lidí a zvířat.“ Dodal, že prioritou pro vlastníka je bezpečí místních obyvatel – stejně jako návštěvníků lokality.

Nová Invalidovna proto přikročila k bezodkladné demolici, aby splnila jasně daný termín, do kterého měla být stavba odstraněna. „Neplánovali jsme demolici, vůbec nic. Prostě jsme ji dostali nařízenou od města,“ vysvětlil.

Jak přitom začátkem března informovala Mladá fronta DNES, o odkup společnosti vlastnící 'Mazutku' má delší dobu zájem developerská skupina FINEP. „Pochopili jsme, že se majitelem stane, až bude pozemek vyřešený ve smyslu, že tam výtopna nebude. Sám developer s námi jednat nechtěl,“ vysvětlil Martin Benda.

Nás se to netýká

„Nejsme vlastníci tohoto objektu ani tohoto projektu, nás se to netýká. Obraťte se na majitele,“ sdělil serveru iROZHLAS.cz mluvčí společnosti FINEP David Jirušek. Na dotaz, zda je v plánu odkup pozemku, sdělil mluvčí, že aktuálně takovou informaci od akcionářů nemá.

Mazutová výtopna kolem roku 1970 | Foto: Web iniciativy 'Mazutka žije'

Mazutovou výtopnu nakonec postihl stejný osud jako mnoho architektonicky zajímavých staveb z období 60. let minulého století. Ministerstvo kultury například nedávno odmítlo prohlásit památkou i komplex budov zvavý Transgas na pražské Vinohradské ulici. 

'Mazutka' sloužila svému původnímu účelu do 90. let, následně byla přestavěna a zkolaudována jako plynová výtopna. K definitivnímu odstavení došlo až v roce 2004, kdy se přilehlé sídliště napojilo na centrální zdroj tepla z napaječe Praha–Mělník.

Daniel Platil, bar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme