Kontroverzní izraelský seriál Fauda se dočká už třetí řady. Příznivce má i mezi Palestinci

Izraelci netrpělivě čekají na třetí řadu úspěšného seriálu Fauda. Nové díly se budou odehrávat v pásmu Gazy, což je pro vybírání natáčecích míst velká výzva. Do Gazy se totiž televizní tým nemá šanci dostat. Původně vysmívaný námět izraelsko-palestinského konfliktu se nakonec stal velkým trhákem a našel si příznivce mezi Izraelci i Palestinci.

Od zpravodaje z místa Pásmo Gazy Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z natáčení seriálu Fauda v Tel Avivu

Z natáčení seriálu Fauda v Tel Avivu | Foto: Amir Cohen | Zdroj: Reuters

Izraelci si většinou chtějí u televize odpočinout od politiky. S tématem izraelsko-palestinského konfliktu je proto oblíbený seriál Fauda trochu výjimkou. Novinář Avi Issacharoff – což je jeden ze dvou spoluautorů seriálu, tím druhým je herec a scenárista Lior Raz – vzpomíná, že když ze začátku mluvili o nápadu napsat seriál s politickým tématem, setkali se pouze s výsměchem. Izraelci totiž ve volném čase nechtějí poslouchat o Palestincích, nezajímají je.

Když se v roce 2015 začala vysílat první řada seriálu, Fauda se velmi rychle stala šlágrem, a to zřejmě proto, že ho tvůrci pojali jako velmi poutavou střílečku s dobrým příběhem. Přes americkou streamovací službu Netflix se pak rozšířil i do zahraničí.

Tvůrci jsou Izraelci, takže seriál nabízí izraelský pohled na věc. Někteří Palestinci ho proto odsoudili s tím, že utvrzuje představu Palestinců jako neustálého zdroje konfliktů. Propalestinské Hnutí BDS, které vybízí k bojkotu Izraele, proto vyzvalo Netflix, aby seriál z distribuce stáhl.

Fauda má ale mezi Palestinci také řadu příznivců. Není schematický, ani černobílý. Jak izraelské, tak palestinské hrdiny vykresluje hlavně jako charaktery s lidskými příběhy, rodinami, touhami a starostmi. Seriál je také vyprodukovaný ve dvou jazykových verzích, v hebrejské a arabské. Hrají v něm herci z řad izraelských Arabů. Je to prostě akční příběh.

Seriál sleduje izraelského vojáka Dorona, kterého hraje jeden ze spolutvůrců seriálu. Ten má za úkol zlikvidovat palestinského teroristu Taufiqa Hammeda. To si myslí, že splnil, odejde do výslužby. Pak se ale dozví, že je stále naživu, takže se mu Doron znovu vydá po stopě, přičemž nechtěně zastřelí Taufiqova bratra. Tím se roztáčí kolo rodinné krevní msty, což vytváří další vrstvu k izraelsko-palestinskému konfliktu.

Tahle základní linie pak vytváří prostor pro celou řadu dalších dramatických zápletek, které v očekávané třetí řadě skončí právě až v pásmu Gazy. Tvůrci ale budou muset hledat nějaké jiná filmová místa, protože do pásma Gazy se jako Izraelci dostat nemůžou. Natáčet se tak bude pravděpodobně v některých arabských městech v Izraeli, případně na Západním břehu Jordánu.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme