Český seriálový thriller o kyberšikaně #martyisdead obdržel nominaci na mezinárodních cenách Emmy

Mezinárodní akademie televizních umění a věd ve čtvrtek vyhlásila internetový seriálový thriller #martyisdead v nominacích na mezinárodní ceny Emmy. Seriál o kyberšikaně se tak stal prvním a jediným českým seriálem, který může tuto televizní cenu získat. Tématem minisérie #martyisdead, nominované v kategorii krátkých seriálů, je problematika kyberšikany. V kategorii jsou i seriály z Argentiny, Singapuru nebo Austrálie.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Seriálový thriller natočil Pavel Soukup, na scénáři se podíleli Jaroslav T. Miška a Jan Stehlík, kteří rozvíjeli kriminální zápletku spolu s odborníky na internetovou bezpečnost. Podle tvůrců byla jedním z podnětů ke vzniku #martyisdead skutečnost, že kvůli kyberšikaně každý rok v Česku spáchá sebevraždu přes deset dětí.

Podle tvůrců série sociální sítě nevládnou jen našim životům, ale i smrti. Původně bezproblémový patnáctiletý Martin alias Marty točí sebe i své blízké na mobil ve chvílích, které by každý z paměti raději vymazal.

„Máme obrovskou radost. Jde o výběr z tisícovky světových seriálů. Jsme rádi, že po úspěchu v Česku a Slovensku se daří seriálu i v zahraničí. Je skvělé, že i česká žánrová produkce může uspět ve světě,“ říkají producenti Vratislav Šlajer a Jakub Košťál z Bionautu.

„Zpráva o nominace na Emmy nás navíc zastihla v okamžiku, kdy připravujeme pokračování,“ doplňuje režisér Pavel Soukup. Pokračování seriálu pod názvem #annaismissing (Anna se pohřešuje, pozn. red.) vzniká opět v koprodukci Bionautu a Mall.tv a v kinech i internetové televizi se objeví v květnu 2021.

Pomyslný milník

#martyisdead. Nový internetový seriál přiblíží reálný průběh a následky kyberšikany

Číst článek

„Gratulujeme všem nominovaným. Jsme mimořádně hrdí, že můžeme oznámit a ocenit nejlepší světové tvůrce, producenty a herce,“ uvedl v souvislosti se zveřejněním nominací prezident a výkonný ředitel Mezinárodní akademie televizních umění a věd Bruce L. Paisner.

„V době krize, kdy mnoho z nás musí trávit většinu času doma, je televize tím, co nás baví a zprostředkovává nám kontakt s okolním světem,“ dodal za 900 nezávislých porotců z celého světa, kteří rozhodli o 44 nominovaných.

Mezinárodní ceny Emmy (International Emmy Awards) vyhlašuje Mezinárodní akademie televizních umění a věd a udělují se každoročně v listopadu od roku 1973. Letošní 48. ročník se bude konat 23. listopadu v New Yorku.

Předchází jim americké ceny Emmy, které před pár dny ovládl seriál Watchmen a jejichž 72. ročník se letos konal bez diváků a červeného koberce. Už vloni se seriál stal nejlepším webseriálem střední a východní Evropy na festivalu Serial Killer.

tkr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme