Mladí cukráři budou v Jeseníku bojovat o Priessnitzův dortík
Slavnostní dort, zdobení perníčků, čokoládová mašle – to je trojice úkolů, se kterými se musí poprat studenti na soutěži mladých cukrářů v Jeseníku. Na jubilejním desátém ročníku Priessnitzova dortíku bude soutěžit deset talentovaných učňů.
Sedmnáctiletá Ivana Fárková z jesenické Střední odborné školy gastronomie a potravinářství nazvala svůj soutěžní dort Smyslná orchidej. Ivana je jediná, kdo zastupuje místní.
„Rozhodli jsme se pro kytici z orchidejí, která bude dort přesahovat z boku. Korpus je z perníkového těsta, kde jsou nastrouhaná jablka, aby byl vláčnější. Tvarem jsou to trojúhelníky, jeden větší a jeden menší. Uvnitř je ještě roláda plněná brusinkovou marmeládou,“ popisuje svůj dort Ivana.
Tentokrát měli mladí cukráři ve volbě dortů volnou ruku a mohli povolit uzdu své fantazii. Ivanu na soutěž připravuje mistrová Kateřina Sedláková.
„Původně se to celé předělávalo, korpus i tvar byly jiné. Pak jsme zjistily, že máme velké ráfky, tak jsme je musely zmenšit a překombinovat i korpusy. Potom se to rozkrájí, spousta lidí to ochutná – někdo řekne ‚tam přidej, tam uber‘ a dá se to nějak dohromady,“ vzpomíná na přípravu Sedláková.
Dort už je připravený a Ivana věří, že má šanci na úspěch. Mnohem větší obavy má ze zdobení perníčků, protože zatím není jasné, jaký budou mít tvar.
„Holky mají nacvičených pár tvarů s tím, že to potom musí přizpůsobit. Pro jistotu si bereme papír a tužku, kdyby nás něco překvapilo, aby si to rychle mohla nakreslit. Až to nastříká na perníček, aby to zbytečně nesundávala, nezašpinila si to a práce byla pěkná,“ doplňuje Sedláková.
Perníčky nazdobí soutěžící přímo před zraky lidí, budou na to mít šedesát minut. Stejný časový limit je stanovený i na výrobu čokoládové mašle.
Ivana Fárková si na třetí úkol vybrala bílou čokoládu, prý se jí s ní pracuje lépe. Zda se jí v soutěži povede, bude zřejmé až během dne.