Mladí cukráři budou v Jeseníku bojovat o Priessnitzův dortík

Slavnostní dort, zdobení perníčků, čokoládová mašle – to je trojice úkolů, se kterými se musí poprat studenti na soutěži mladých cukrářů v Jeseníku. Na jubilejním desátém ročníku Priessnitzova dortíku bude soutěžit deset talentovaných učňů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dort Pavlova

Dort Pavlova | Foto: Creative Commons licence 2.0 Generic (CC BY-SA 2.0)

Sedmnáctiletá Ivana Fárková z jesenické Střední odborné školy gastronomie a potravinářství nazvala svůj soutěžní dort Smyslná orchidej. Ivana je jediná, kdo zastupuje místní.

„Rozhodli jsme se pro kytici z orchidejí, která bude dort přesahovat z boku. Korpus je z perníkového těsta, kde jsou nastrouhaná jablka, aby byl vláčnější. Tvarem jsou to trojúhelníky, jeden větší a jeden menší. Uvnitř je ještě roláda plněná brusinkovou marmeládou,“ popisuje svůj dort Ivana.

Přehrát

00:00 / 00:00

O podrobnosti soutěže mladých cukrářů se zajímala reportérka Andrea Švubová

Tentokrát měli mladí cukráři ve volbě dortů volnou ruku a mohli povolit uzdu své fantazii. Ivanu na soutěž připravuje mistrová Kateřina Sedláková.

„Původně se to celé předělávalo, korpus i tvar byly jiné. Pak jsme zjistily, že máme velké ráfky, tak jsme je musely zmenšit a překombinovat i korpusy. Potom se to rozkrájí, spousta lidí to ochutná – někdo řekne ‚tam přidej, tam uber‘ a dá se to nějak dohromady,“ vzpomíná na přípravu Sedláková.

Dort už je připravený a Ivana věří, že má šanci na úspěch. Mnohem větší obavy má ze zdobení perníčků, protože zatím není jasné, jaký budou mít tvar.

„Holky mají nacvičených pár tvarů s tím, že to potom musí přizpůsobit. Pro jistotu si bereme papír a tužku, kdyby nás něco překvapilo, aby si to rychle mohla nakreslit. Až to nastříká na perníček, aby to zbytečně nesundávala, nezašpinila si to a práce byla pěkná,“ doplňuje Sedláková.

Perníčky nazdobí soutěžící přímo před zraky lidí, budou na to mít šedesát minut. Stejný časový limit je stanovený i na výrobu čokoládové mašle.

Ivana Fárková si na třetí úkol vybrala bílou čokoládu, prý se jí s ní pracuje lépe. Zda se jí v soutěži povede, bude zřejmé až během dne.

Andrea Švubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme