Radikální skupiny na Ukrajině trénují na bitvy. Nikoli politické

Kyjevští demonstranti se vzdali budovy ministerstva spravedlnosti, kterou obsadili. Politická opozice se od této akce distancovala. Radikální skupiny o sobě ale dávají slyšet stále hlasitěji a trénují se na příští bojové situace.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radikální skupiny na Ukrajině se připravují na bojové situace

Radikální skupiny na Ukrajině se připravují na bojové situace | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

„Žádné politické strany, jen občanská uskupení. Strany si vždy chtějí uzurpovat moc,“ vykřikuje starší muž, který obchází kolem ministerstva spravedlnosti.

Totéž si myslí stále více lidí, kteří nevěří vládě ani opozici. A začínají formovat své vlastní organizace. Jedna z nich pod názvem Veřejná věc pronikla do budovy ministerstva spravedlnosti a usadila se tam.

„Sídlí tam představitelé teroristické moci, banditi,“ rozčiluje se stoupenec Veřejné věci. Podle ústavy je zdrojem moci lid, moc na to ale dávno zapomněla. Aktivisté z Věci veřejné pochopili, že udělali taktickou chybu, a úplně klidně opustili budovu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci přímo na Ukrajině sleduje zvláštní zpravodaj ČRo Martin Dorazín

„Problém nespočívá v té či oné budově, pokud bude prezident Janukovyč pokračovat ve své kampani a neodstoupí, lidem dojde trpělivost a obsadí všechna ministerstva,“ napůl souhlasí a napůl nesouhlasí s akcí radikálů poslanec za opoziční parlamentní stranu Vlast Andrej Senčenko.

Tuto potíž s radikály se sice podařilo diplomaticky urovnat, jiné problémy ale nazrávají. Krajně pravicová uskupení připravují svůj dorost k bitvám nikoli politickým.

Vítězství. Ale jaké?

Před budovou banky na okraji Majdanu trénuje asi dvacítka ukrajinských mladíků pořadové cvičení. Instruktor opravuje chyby, které dělají. Někteří neví, co je vlevo, vpravo, disciplína musí být.

Protivládní demonstrace na Ukrajině vypukly na konci listopadu loňského roku kvůli tomu, že prezident Viktor Janukovyč nepodepsal asociační dohodu s Evropskou unií. Opozice se tak obává příklonu země k sousednímu Rusku. Požaduje rezignaci prezidenta i premiéra Mykoly Azarova a předčasné volby. Ti to odmítají, jsou však ochotni s opozicí jednat.

Teď dělají kliky, za nimi stojí další řada vyzbrojená štíty, v tomto případě jde o kusy plechu, různé dřevěné desky. Na nohou mají chrániče, se kterými obvykle chodí lidé bruslit. Na hlavách přilby, každá je jiná. V rukou palice, lana nebo kovové tyče. Celá ústroj vypadá poměrně bizarně.

Po chvilce pořadového cvičení se jdou ohřát k bečce, ve které hoří dříví. „Je to nácvik bojové připravenosti. Já se učím zacházet tady s tím lanem. Jak vidíte, končí hákem, kterým se dá zachytit policejní štít, v případě útoku policistů na nás. Je to jako na rybách – hodíte lano, ulovíte štít a přitáhnete ho k sobě,“ vysvětluje mladík v kukle a přilbě.

Minulý týden byl v té nejhorší vřavě u budovy vlády, kde zahynulo několik lidí. „Byli jsme tam, ale na první linii nás nepustili, protože ještě nejsme dost dobře připravení. Velitelé to nepovolí. Já už trénuji pátý den. Až tam ale budu, zůstanu tam do vítězství,“ dodává.

Nikdo ale zatím nedokáže říci, jak si to vítězství konkrétně představuje.

Ukrajinská opozice opět odmítla funkce premiéra a vicepremiéra ve vládě

Číst článek

Demonstrace na Ukrajině | Foto: ČTK

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme