Thajská premiérka potvrdila konání předčasných voleb. Budou v neděli

Thajská premiérka Jinglak Šinavatra potvrdila, že termín předčasných voleb se nemění. Voliči tak mohou vyrazit k volebním urnám už tuto neděli. Proti předčasným volbám dlouhodobě protestuje opozice. Ta požaduje odložení hlasování kvůli pokračujícím protestům v thajské metropoli. Žádá také reformy a změnu politického systému.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Thajská politička Jinglak Šinavatrová

Thajská politička Jinglak Šinavatrová | Zdroj: Reuters

„Nepůjdeme k volbám, dokud nedojde v naší zemi k reformám,“ říká jeden z opozičních demonstrantů v centru thajské metropole.

Proti předčasným volbám bojuje thajská opozice už od jejich vyhlášení. Tento týden její členové dokonce obsadili většinu volebních místností v Bangkoku.

Stoupenci opozice požadují odstoupení současné vlády v čele s premiérkou Jinglak Šinavatrou a nastolení vlády z lidu. Ta by podle nich měla zemi vést, dokud nedojde k reformám politického systému.

Kvůli přiostřujícím se nepokojům mezi opozicí a provládními stoupenci vláda v Bangkoku vyhlásila minulý týden výjimečný stav. Při střetech za poslední tři měsíce zemřelo v Thajsku nejméně deset lidí včetně jednoho z opozičních lídrů.

Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme