U hokejistů musí na OH fungovat týmový duch, shodují se Šlégr s Ručinským

Kdo asi bude favoritem hokejového olympijského turnaje na zimních hrách v Soči? Debaty renomovaných expertů i řadových fanoušků na tohle téma vrcholí a všichni brzo dostanou odpovědi na své tipy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Šlégr (vlevo) a Martin Ručinský (vpravo) na ledě s Litvínovem.

Jiří Šlégr (vlevo) a Martin Ručinský (vpravo) na ledě s Litvínovem. | Foto: David Kalvas | Zdroj: Český rozhlas

„Rusko hraje doma, takže určitě bude nejvíc nabuzené na výhru. Považoval bych ho za favorita,“ říká například člen zlatého týmu z Nagana Jiří Šlégr.

Český celek není počítán mezi nejžhavější kandidáty na některou z medailí, ale být v roli toho, kdo zůstává trochu ve stínu a může překvapit, to není až tak nevděčná výchozí pozice.

„Je to o přizpůsobení se roli, kterou daný hráč dostane. Hrát jako tým, pak může přijít výsledek,“ prohlásil Jiří Šlégr.

A k tomu se přidává i další člen zlaté hokejové party z Nagana Martin Ručinský. „Nejdůležitější je, aby byla v mužstvu pohoda, záleží, jaká je parta. Hlavně ten duch mužstva je strašně důležitý.“

Přehrát

00:00 / 00:00

U hokejistů musí na OH fungovat týmový duch, shodují Šlégr s Ručinským

Jedna otázka je ve spojitosti s olympijským turnajem hodně frekventovaná: Jak složité bude pro hráče ze zámoří zvyknout si na větší kluziště?

Není pochyb o tom, že určitou výhodu budou mít ti, kteří se na hrací ploše evropských rozměrů pohybují nebo v minulých letech pohybovali. „V našem mužstvu těch hráčů máme hodně. A to možná bude výhoda,“ myslí si Šlégr.

Také Martin Ručinský v dobách svého působení v NHL a v reprezentaci vícekrát zažil přechod z úzkého na širší kluziště. „Pro mě osobně to nějaký problém nebyl, na velkém hřišti jsem vyrůstal. Spíš to byl problém pro Kanaďany a Američany, ti na to nebyli zvyklí.“

Debatu o medailových vyhlídkách českého týmu podpořila i soupiska pro olympijský turnaj. Málokdo z těch, kteří měli a mají připomínky k některým hráčům, si třeba uvědomil, že ani nominace, na kterou vsadil Ivan Hlinka před zimními hrami v Naganu, nebudila bezvýhradné nadšení.

„Tenkrát měl Ivan Hlinka obrovskou odvahu vzít devět nebo deset hráčů z extraligy, což všechny překvapilo a šokovalo. A ono to nakonec zafungovalo,“ připomíná Jiří Šlégr.

A když už padla zmínka o spolutvůrci zlatého úspěchu z Nagana Ivanu Hlinkovi, stojí za to připomenout si jeho slova. „Já jsem od narození optimista a myslím si, že trenér musí být optimistou, jinak není dobrým trenérem. Jinak se jeho pesimismus přenáší i na mužstvo.“

Převedeno pro potřeby tuzemských fanoušků: Respektujme sílu soupeřů, ale poctivě doufejme, že český tým znovu udělá maximum pro to, aby překročil svůj stín.

Aleš Procházka, Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme