Od soboty nehrajeme. Činoherní studio v Ústí nad Labem nemá peníze na provoz

Romeo a Julie je zatím poslední představení, které ústecké Činoherní studio odehraje. Na další provoz prý nemá peníze kvůli změně financování. Město vypsalo nový grantový program, podle radního by v něm ale divadlo mělo uspět.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Činoherní studio v Ústí nad Labem

Činoherní studio v Ústí nad Labem | Foto: Činoherní studio Ústí nad Labem

V pokladně divadla podle ředitele Vladimíra Čepka už nezbývá ani na výplaty. „A to je jediný důvod, proč nemůžeme hrát. Já nemůžu herce pustit na jeviště, aniž bych měl garantováno, že je potom můžu vyplatit,“ vysvětlil ředitel Čepek. V lednu instituce vyčerpala i rezervní fond.

Město chce teď místo dotací vypisovat na činohru v Ústí nad Labem granty. Ústecký radní Jan Eichler odmítá, že by změna ve financování měl vést k likvidaci Činoherního studia. Podle něj je grantový systém průhlednější a divadelní scéna by v něm měla uspět.

Podle mluvčího radnice Karla Rouče se Činoherní studio může o granty přihlásit a peníze na svůj provoz tak získat.

Město nabízí grant ve výši 12 milionů korun, podělit se o něj mají obě ústecká divadla – Činoherní studio a Severočeské divadlo, na jehož financování se město podílí spolu s Ústecký krajem.

Čepek si nový systém vykládá tak, že by divadlo mohlo získat nejvýše osm milionů korun. To by ale stačilo divadlu jen do září. Navíc by peníze dorazily nejdřív v březnu. Další čtyři miliony podle něj má získat činoherní scéna v Severočeském divadle, která zatím ještě neexistuje.

Divadlo na páteční večer ohlásilo poslední představení. Odehraje Romea a Julii, a pak provoz přeruší.

Iva Zítková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme