Velké daňové úniky by mohla řešit finanční policie, zvažují ministři financí a vnitra

Velké daňové úniky a ztráty v oblasti DPH by mohla nově řešit finanční policie. O založení speciálního útvaru vyjednávají ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO s ministrem vnitra Milanem Chovancem z ČSSD. Finanční policie ale není úplnou novinkou, před osmi lety ji zrušil exministr vnitra Ivan Langer z ODS.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf hnutí ANO 2011 Andrej Babiš

Šéf hnutí ANO 2011 Andrej Babiš | Zdroj: ČTK

Pokud se ministři shodnou na založení finanční policie, bude mít nový útvar podle ministra vnitra Milana Chovance jasné zadání.

„Pokud by to tak mělo být, tak já se kloním k samostatnému útvaru, který by řešil primárně velké daňové úniky a daňové úniky v oblasti DPH. V současné době funguje na ministerstvu vnitra tým Progres, který se tím zabývá poměrně dlouhou dobu, má své výsledky a je na čem stavět,“ uvedl Chovanec.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministři financí a vnitra zvažují založení finanční policie. Podrobnosti zjišťovala Petra Benešová

Podle ministra financí Andreje Babiše je také možné změnit náplň práce už existujících policejních složek, jako jsou Útvar na odhalování organizovaného zločinu a protikorupční policie.

„Je tu pan Šlachta, ten také chytá korupčníky, takže tam je třeba říci, kdo má jaké kompetence, a možná z té protikorupční udělat specializovanou policii na boj proti podvodům v DPH a daních. Ale to je kompetence pana ministra vnitra,“ řekl Babiš.

Cícer skončí v čele Finančního analytického útvaru, Babiš má náhradu

Číst článek

Založení finanční policie ale není podle Miroslava Kalouska, předsedy poslaneckého klubu TOP 09, příliš efektivní. „Vhodnější cesta je zvyšovat profesionalitu stávajících útvarů,“ míní Kalousek.

Finanční policie už dříve fungovala za exministra vnitra Ivana Langera z ODS, který ji před osmi lety zrušil. Podle Langera útvar sice pracoval kvalitně, ale pomalu. A navíc se prý překrýval s jinými útvary při vyšetřování finanční kriminality.

Od ledna 2007 tak byla část útvaru sloučena s protikorupčním oddělením a zbytek příslušníků přešel k dalším celostátním oddílům.

Finanční analytický útvar má víc spolupracovat s policií

I kdyby finanční policie nakonec nevznikla, ministerstvo financí bude s policií více spolupracovat skrze svůj Finanční analytický útvar, který řeší praní špinavých peněz.

„První fáze je spolupráce policie a FAÚ, aby policie dostala informace o podezřelých transakcích ve velmi krátké době,“ potvrdil Chovanec.

Vedení Finančního analytického útvaru se ale promění. Dosavadního šéfa Milana Cícera by měl nahradit Libor Kazda, bývalý vedoucí plzeňské expozitury protikorupční policie. Cícer odchází na vlastní žádost, požádal o přeložení do Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme