Podle jihočeských vědců se dají chovat tisíce ryb na malém prostoru s malým množstvím vody

Na malém prostoru s malým množstvím vody se dají chovat tisíce ryb. Tento intenzivní způsob chovu, kterému se dlouhodobě věnují vědci na Jihočeské univerzitě, je také ekologický. Naše, ale i africké druhy sladkovodních ryb, navíc v nádržích rychle rostou a mají maso s větším obsahem rybího tuku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kapr, kapři

kapr, kapři | Foto: Licence Public Domain, volné dílo, Karel Jakubec

I v jedné místnosti se dá chovat sedm tisíc ryb, tvrdí vedoucí Fakulty rybářství a ochrany vod Vlastimil Stejskal. To ale není jediná výhoda tohoto netradičního způsobu chovu.

„Hlavně tu jsou minimální nároky na zdroje vody, protože jsou u nás omezené a na produkci znečištění,“ říká další člen vědeckého týmu Jan Kouřil.

Přehrát

00:00 / 00:00

O chovu sladkovodních ryb natáčela Jitka Vokatá Cibulová

Laboratoř intenzivního chovu ryb fakulty je plná akvárií, kádí, ale také různých trubek, hadiček a okysličovacích zařízení. To, co vypadá na první pohled složitě, funguje poměrně jednoduše.

„Nádrže jsou specifické tím, že v nich vytváříme určitý pohyb vody, který nám směřuje veškeré exkrementy do odkalovacích pomůcek, kde se usazují na dně a jsou odpouštěny ven ze systému s minimální potřebou vody nově dopouštěné,“ popisuje Stejskal.

Stísněný prostor rybám nevadí. Kvalitní potrava, optimální teplota, množství kyslíku a čistá voda - to vše je zapotřebí dokonale sladit. To, že vědci našli správný klíč, se ukazuje na přírůstku ryb i kvalitě jejich masa.

„Možná se budete divit, ale kvalita masa je lepší než u ryb z divoké přírody. Je to způsobeno tím, že je v mase nepatrně vyšší množství tuku. Ten obvykle zvyšuje pocit lepší chuti,“ potvrzuje Kouřil.

Nabídka může být pestřejší

Jihočeští producenti kapra se nemusí v tomto případě obávat nekalé konkurence. Vědci chtějí lidi přesvědčit o tom, že jíst ryby je nejenom zdravé, ale i chutné. A nabídka ryb může být navíc daleko pestřejší.

„Já si myslím, že vůbec nejde o konkurenci. Náš spotřebitel rád uvidí, ochutná a bude konzumovat větší druhové spektrum ryb. Podíváme-li se do okolních zemí – Německa, Polska, Maďarska – podíl dalších druhů je tam větší. Proč by to tak nemohlo být u nás?“ porovnává Kouřil.

Tento druh chovu znamená rozšíření nabídky ryb, ale i příležitost pro podnikatele. O kvalitní rybí maso je totiž čím dál tím větší zájem i v zahraničí.

Jitka Cibulová Vokatá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme