Město Svitavy chystá další cyklostezky. I v rámci plánované spojnice Brno – Česká Třebová

Svitavy plánují rozšíření sítě cyklostezek. Letos je pro radnici prioritou vybudování trasy pro cyklisty mezi městem a sousední obcí Vendolí. Do budoucna počítá s propojením dalších okolních vesnic a zapojí se i do nadregionálního projektu stavby cyklotrasy mezi Českou Třebovou a Brnem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cyklostezka v Přibyslavi

Cyklostezka v Přibyslavi | Foto: Andrea Kratochvílová

Kolo dnes patří k základnímu vybavení Svitavanů. O víkendech na něm vyrážejí do okolí.

„Na kole jezdím moc ráda a už se těším, až budu moct dojet až do Vendolí,“ říká například paní Jana.

A právě toto přání se jí může splnit už letos. K nové cyklostezce na Sluneční stráň a nedávno zprovozněné trase do sousední vesnice Javorník by měla přibýt další, právě do obce Vendolí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O cyklstezkách ve Svitavách informuje Věra Pavlasová

„Jsou to projekty, které na sebe navazují, a to tak, že v katastrálním území Vendolí je situace řešena zemědělskou komunikací, obhospodařující pozemky v rámci komplexních pozemkových úprav,“ vysvětluje místostarosta Pavel Čížek a pokračuje:

„Tuto část, po které se bude moci jezdit i na kole, bude řešit pozemkový úřad v rámci komplexních pozemkových úprav. A my na to napojíme od katastrálního území Čtyřiceti Lánů směrem k našemu sportovnímu areálu svitavského stadionu právě budovanou cyklostezkou, kterou budeme spolufinancovat.“

Cyklostezka bude dlouhá 4 kilometry. Polovinu trasy postaví město Svitavy a zaplatí za ni 12 milionů korun. Většinu potřebných peněz chce radnice získat ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Pokud peníze dostane, první cyklisté by se mohli po nové trase svézt už letos v létě.

Milovníci jízdy na kole se mohou těšit i na další cyklostezky a cyklotrasy

„Další cyklostezka by se měla výhledově budovat na obec Koclířov a dále se město podílí s dalšími obcemi a městy z našeho regionu na zbudování hlavní cyklotrasy vedoucí z Brna do České Třebové s možností napojení právě na okolní města Českomoravského pomezí,“ slibuje starosta David Šimek.

Cyklostezky a cyklotrasy by měly zajistit pro cyklisty na Svitavsku především bezpečnější jízdu. Pohyb v hustém provozu frekventovaných státních silnic je pro ně čím dál komplikovanější a nebezpečnější.


Zvětšit mapu

mad, Věra Pavlasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme