Povodí Moravy zahajuje opravu hráze Podhradského rybníka, prosakuje přes ni voda

Hráz Podhradského rybníka na Plumlově je poškozená a čekají ji opravy. Staveniště dnes od Povodí Moravy oficiálně převezme firma, která by měla opravy dokončit do začátku letní turistické sezony.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podhradský rybník

Podhradský rybník | Foto: Povodí Moravy

Důvodem plánované opravy je poškození hráze, kvůli kterému dochází k prosakování vody. Mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková upřesňuje, že největší průsaky byly zjištěny v okolí budovy stávajícího občerstvení.

„Příčinou je pravděpodobně nestabilní základová konstrukce přívodního kanálu pro bývalou pilu. Část kanálu totiž zůstala přímo součástí tělesa hráze, přestože se měla už dávno v minulosti při budování hráze odstranit,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hráz Podhradského rybníka čekají opravy. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Jana Zemková

Problémy by mělo vyřešit vybudování podzemní těsnící stěny v celkové délce 150 metrů.

„Podzemní stěna se bude provádět metodou tryskové injektáže v kombinaci s překopáním nevhodné navážky pod korunu hráze. Podél budovy bude navíc trvale zabudované ocelové pažení,“ přibližuje mluvčí.

Stavebním pracím bude předcházet vypuštění a výlov samotného rybníka. Opravy si podle Tomíčkové vyžádají určitá dopravní omezení.

„Hráz rybníka bude po dobu rekonstrukce uzavřena. Přístup do blízkého autokempu a k nemovitostem, které jsou na pravém břehu Podhradského rybníka, zajistí semaforem řízená objízdná trasa,“ popisuje.

Jana Zemková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme