Hokejový turnaj v Soči začíná. Čechům nezáleží na systému, chtějí vyhrát

Nejsledovanější soutěž v rámci olympijských her začíná. V úvodním duelu hokejového turnaje nastoupí česká reprezentace proti Švédsku, které nikdy na předchozích hrách neporazila. Díky hernímu systému ale ani případná porážka nemusí znamenat zásadní komplikaci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští hokejoví reprezentanti před úvodním zápasem turnaje se Švédskem

Čeští hokejoví reprezentanti před úvodním zápasem turnaje se Švédskem | Zdroj: ČTK

Dvanáct účastníků olympijského turnaje se rozehraje ve třech skupinách. Češi se kromě Švédska utkají ještě s Lotyšskem a Švýcarskem v zápasech, ve kterých půjde o lepší výchozí pozici pro vyřazovací boje.

„Myslím, že systém je dobrý z toho důvodu, že hráči přijedou, nejsou sehraní. Kdyby všechno prohráli, tak pak můžou vyhrávat a všechno bude zase opačně,“ hodnotí systém turnaje trenér Alois Hadamczik.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Petr navštívil český hokejový tým před prvním zápasem turnaje v Soči

Pro hráče, jednoduše řečeno, není co řešit. „Je to tak nastavené. Do zápasu se jde s tím, aby se vyhrálo, a pokud vyhrajeme skupinu, tak je tam o zápas míň, což může být taky výhoda,“ konstatoval obránce Michal Rozsíval.

Vítězové jednotlivých skupin postoupí přímo do čtvrtfinále. S nimi navíc ještě jeden tým z druhého místa. Zbývající celky čeká osmifinále. Jisté tak je, že každé z mužstev turnaj skončí nejdříve po čtvrtém odehraném zápase.

Ani přípravu na večerní utkání nemůže postupová jistota ovlivnit. „Na každý zápas se připravujeme stejně a samozřejmě chceme vyhrát. Neznamená, že když postupují všichni, nezáleží na tom, jak skončíme ve skupině. Když budeme první, tak to bude nejlepší,“ potvrdil kapitán Tomáš Plekanec.

Trenér hokejové reprezentace Hadamczik tají, kdo bude chytat proti Švédsku

Číst článek

Švédové ale rozhodně nebudou soupeřem na rozehrání. Na druhé straně úspěch v úvodním duelu může hráčům zvednout sebevědomí. „Mají výborný mančaft, stejně jako dalších sedm osm mančaftů tady, takže to samozřejmě bude těžký zápas,“ vnímá realitu Tomáš Plekanec.

Ten by rád změnil dosavadní nepříznivou bilanci se seveřany. V historii samostatné České republiky totiž reprezentační tým Švédy na olympijských hrách ještě neporazil.

Nominace hokejistů na OH v Soči 2014 | Foto: Český rozhlas

Pavel Petr, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme