V nových pavilonech brněnské přírodovědecké fakulty budou učebny, skleník nebo herbář

Po deseti letech často zoufalých provizorií se stovky studentů a učitelů brněnské přírodovědecké fakulty stěhují do moderních prostor. Čtyři pavilony Centra experimentální, systematické a ekologické biologie byly v novém kampusu Masarykovy univerzity otevřeny právě dnes odpoledne. Kromě učeben a laboratoří s moderním vybavením je tam i experimentální skleník a zahrada. A důstojné místo najde také univerzitní herbář - třetí největší v republice.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centrum experimentální, systematické a ekologické biologie (CESEB) Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity bylo otevřeno ve čtyřech nově postavených pavilonech

Centrum experimentální, systematické a ekologické biologie (CESEB) Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity bylo otevřeno ve čtyřech nově postavených pavilonech | Zdroj: ČTK

Centrum je veliké, ne ale předimenzované - například 4000 metrů čtverečních laboratoří pro 1000 studentů a 250 zaměstnanců odpovídá podle děkana Jaromíra Leichmanna současným trendům:

Přehrát

00:00 / 00:00

O nových pavilonech natáčel redaktor Ivan Holas

„Dalším nezanedbatelným efektem dokončení této stavby je to, že se pracoviště chemická, biologická a biochemická nacházejí v jednom kampusu s pracovišti lékařské fakulty, což umožní dále prohloubit její spolupráci, která už dlouhou dobu zejména v oblasti molekulární biologie a biochemie funguje.“

Zvláštní postavení má pavilon A25 - říká se mu ‚Palác mikrobů‘. Skrývá přes 3000 kmenů bakterií jak smrtelně nebezpečných, tak nezbytných třeba v potravinářství.

Vzorky půlstoletí budované sbírky, jedné z největších v Evropě, jsou denně žádány například při zjišťování původu některých infekcí.

„Obsahuje celou řadu takzvaných referenčních kmenů, které jsou velmi přesně charakterizované. Pokud sbírka obdrží jakýkoli kmen, je schopna ho srovnat s kmeny, které už má, přesně ho zařadit a dál blíže charakterizovat,“ vysvětluje biolog Jiří Doškař.

Centrum experimentální, systematické a ekologické biologie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Zajímavý je i rozdíl mezi plánovanou a výslednou cenou celého centra - narozdíl od časté praxe jsou skutečné náklady nižší.

Přestože během přetrvávající krize ve stavebnictví nejde zdaleka o první případ, byl pokles tak výrazný, že dokonce budil pochybnosti.

„V případě této stavby jsme se dostali na 70 procent projektované ceny a měli jsme obavy, zda-li to není příliš rizikové. Necelá půlmiliarda korun z původních 800 milionů pro nás byla docela překvapivá. Na všech ostatních stavbách v rámci kampusu se situace zopakovala, někde jsme se dokonce dostali i pod těch 70 procent, například stavba Středoevropského technologického institutu skončila asi na 60 procentech projektované ceny,“ prozrazuje kvestor Masarykovy univerzity Ladislav Janíček.

Středoevropský technologický institut (CEITEC) bude dokončen také letos jako už poslední objekt univerzitního kampusu v Brně-Bohunicích. Největší stavební projekt vysokého školství ve střední Evropě vyrůstá na zelené louce rovných 10 let.

Centrum experimentální, systematické a ekologické biologie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Ivan Holas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme