Vyhrát se dá i se zlomeninou, ukázala v Soči polská běžkyně na lyžích Kowalczyková

Když si běžný člověk zlomí kost na noze, obvykle dostane na pár týdnů sádru a pohybové aktivity omezí na minimum. Justyna Kowalczyková ovšem zřejmě obyčejný smrtelník není. Právě s takovým zraněním totiž vybojovala zlatou olympijskou medaili. Polská běžkyně na lyžích tolik chtěla vítězství na hrách v Soči, že zatnula zuby, překonala bolest a také všechny soupeřky v závodě na 10 kilometrů klasicky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Justyna Kowalczyková se raduje z vítězství na 10 km klasicky

Justyna Kowalczyková se raduje z vítězství na 10 km klasicky | Zdroj: ČTK

Fanoušci ji opěvují, ona při květinovém ceremoniálu po závodě pláče. A nejsou to slzy bolesti zraněné Justyny Kowalczykové, ale naopak slzy štěstí Justyny Kowalczykové - olympijské vítězky.

„Před závody si teď beru silný utišující lék, takže tři hodiny necítím žádnou bolest. Nejtěžší to bylo do závodu, ty dva tři týdny od té chvíle, co se mi to stalo,“ říká 31letá Polka.

„Zažívala jsem velkou bolest při tréninku. Navíc to pro mě bylo i hodně emocionální, celé Polsko diskutovalo o mém malíčku. Kvůli tomu všemu jsem nevýslovně šťastná, je to nejdůležitější den mého života a taky ten nejtěžší,“ raduje se Kowalczyková, od které se v její zemi hodně čekalo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příběh olympijské vítězky Justyny Kowalczykové připomněl redaktor Jan Kaliba

V úvodním skiatlonu však skončila na hrách v Soči šestá s nezvykle velkou ztrátou na soupeřky, se kterými obvykle drží krok a často je poráží. Kowalczyková sice před olympiádou naznačila, že není zdravotně v pořádku, ale o povaze svého zranění i z taktických důvodů tajemně mlčela.

Kritika po šestém místě ve skiatlonu ale polskou lyžařku dopálila, a proto na svou facebookovou stránku umístila rentgenový snímek své zlomeniny malíčku na levé noze a k tomu vzkaz všem expertům, jak ironicky nazvala své kritiky. Teď může cítit ještě větší zadostiučinění:

„Je to pro mě velká věc mít doma pět olympijských medailí a být nejúspěšnější polskou zimní olympioničkou. Ale hlavně mě těší, že jsem zase vyhrála v disciplíně, ve které jsem dlouhodobě nejsilnější, tedy v klasické technice. Zase jsem to dokázala i na olympiádě a to je důležité."

Nejtěžších 10 kilometrů v životě

Justyna Kowalczyková tím získala po skokanovi Kamilu Stochovi druhé polské zlato na hrách v Soči a dokázala to i v podmínkách na lyžařské poměry extrémních. V areálu Laura bylo slunečno a parno, závodnice se praly s teplotami nad dvacet stupňů Celsia. Ale když zarputilou Polku nezastavila zlomenina nohy, nemohlo ji zastavit ani nevídané vedro.

„Myslím, že tohle byla nejtěžší desítka v životě. Hlavně poslední tři z těch deseti kilometrů - ten obrovský kopec, do toho sluníčko a vaše tělo už je v tu chvíli vyčerpané. Sice mi hlásili, jak jedu, ale v tom stavu pro mě čas vůbec nebyl důležitý. Bojovala jsem jen s vlastním tělem a na nic jiného nedokázala myslet.“ popisuje svůj závod.

„A posledních třicet metrů, to už jsem skoro jenom pochodovala, tak jsem byla unavená. Ale na druhou stranu, bojovaly jsme s tím všechny a je známo, že těžké podmínky mi vyhovují, takže - díky moc, sluníčko bylo dobré,“ umívá se vítězka nad soupeřkami i nad vlastním zraněním a při slovech díků zvedne Justyna Kowalczyková oči vzhůru a spiklenecky mrkne.

Jan Kaliba, Kateřina Prachařová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme