Papež František se setkal s českými biskupy, okrajově mluvili i o majetku

Papež František dnes ve Vatikánu přijal české a moravské biskupy. Delegaci vedli kardinálové Dominik Duka a Miloslav Vlk. Během víc než hodinové schůzky přišla řeč i na majetkové vyrovnání s církvemi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež František (vlevo) přijal ve Vatikánu delegaci českých a moravských biskupů, kterou vede kardinál Dominik Duka (uprostřed).

Papež František (vlevo) přijal ve Vatikánu delegaci českých a moravských biskupů, kterou vede kardinál Dominik Duka (uprostřed). | Zdroj: ČTK

Papež uvedl, že materiální prostředky mají být určené výlučně k duchovnímu poslání církve. A jeho vyjádření se údajně neslo v duchu hesla: "Co je ukradeno, má se vrátit, protože je to záležitost spravedlnosti."

Přehrát

00:00 / 00:00

O setkání českých biskupů s papežem Františkem mluvil biskup Václav Malý

„Majetkové vyrovnání vůbec nebylo hlavním tématem,“ zdůraznil účastník setkání, biskup Václav Malý. „Samozřejmě bylo zmíněno na začátku našeho setkání, ale papež František se především zajímal o to, jak žijeme, jaká je situace v České republice."

„Přiznal se, že o České republice toho tolik neví, že si teprve doplňuje informace,“ řekl Malý s tím, že obdivuje právě papežovu touhu učit se, a to i v takovém věku.

„Papež František je bezprostřední člověk, byla to tak uvolněná atmosféra, kterou by člověk neočekával při tak oficiálních setkáních,“ uvedl Malý.

Papež se zajímal o postavení církve, o počet věřících, kteří se hlásí ke katolické církvi, ale i o počet nezaměstnaných a jak se řeší jejich situace.

Václav Malý také poznamenal, že papeže zajímalo, jak se česká společnost staví k církvi a zda má církev možnost působit ve všech sférách společnosti.

Papež přivítal delegaci biskupů už také ve středu, kdy požehnal korunky ke staroboleslavskému mariánskému reliéfu Paladium země české a korunu pro sochu olešnické Panny Marie.

Papež František při audienci na Svatopetrském náměstí 14. února | Foto: Reuters

Milan Kopp, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme