Ondřej Bank doplatil na rozbitou trať, dál prahne po úspěchu

Ondřeje Banka postihla snad všechna možná zranění. Vždy se dokázal uzdravit a v superkombinaci toužil po medaili. Tu ale nezískal kvůli šestnáctému času ve slalomu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ondřej Bank dokončil superkombinaci na sedmém místě

Ondřej Bank dokončil superkombinaci na sedmém místě | Zdroj: ČTK

Český tým byl po první části superkombinace v jednom kole. V Ondřeji Bankovi se probudilo sjezdařské zvíře, porazil všechny soupeře kromě Nora Jansruda a je jasné, že cokoli než věta: „Teď už asi není prostor zapírat, že jedu na medaili,“ kterou Ondřej Bank řekl Českému rozhlasu, by byl alibismus.

Na historicky první olympijskou medaili pro Čecha v mužském alpském lyžování a při posledním závodě v kariéře, kdy na ni Bank mohl reálně pomýšlet.

Jenže Bankovi letos slalom, na rozdíl od sjezdu, tolik nejde. A je tu memento tři roky starého mistrovství světa, kdy medaili v superkombinaci příliš opatrným slalomem protaktizoval.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Kaliba sledoval cestu Ondřeje Banka v superkombinaci

„Mám docela slušně zamotanou šišku. Je to hodně dobře rozjeté a uvidím. Je to strašné a bude to zajímavé,“ přemítal s úsměvem český lyžař.

„Bude chtít na někoho hodit zodpovědnost, takže přijde za mnou a zeptá se, co má dělat. V Kitzbühelu jsem mu řekl ‚zkus to, sedmý už jsi byl několikrát.‘ Teď to platí taky, ale v Kitzbühelu to nebylo zdaleka tak rozjeté jako tady,“ vzpomíná závodníkův bratr a trenér Tomáš.

Ten nakonec přišel na radu, jakou svému bratrovi dá. „Asi mu řeknu: ‚chytrá kalba‘, to znamená, aby jel naplno, ale chytře, s rozumem,“ říká Tomáš Bank.

Ondřej Bank nezvládl slalom a v superkombinaci skončil sedmý

Číst článek

Bratři Bankové dali hlavy dohromady, ale jejich naděje se nakonec topí na rozbořené trati. Před Bankovou jízdou ji rozrylo už 28 slalomářů. Nejvíce na teplém počasí vydělává Slovák Adam Žampa, který šel na řadu hned třetí a bravurní jízdou se posouvá z 27. pozice po sjezdu na konečné páté místo.

„Je to neskutečné. Myslím, že se mi to zdá. Ten spodek mi vyšel skoro dokonale. Byla to velká výhoda, že jsem startoval mezi prvními. Trať byla velmi náročná, technická a slalomáři měli velkou výhodu,“ těšilo slovenského závodníka.

Slalomářem už Ondřej Bank není, ve slalomu zajel až šestnáctý nejlepší čas a v cíli vztekle mrštil hůlkou, která letí až do hloučku pořadatelů.

Nepodařil se mi poslední krok, litoval sedmý Ondřej Bank

Číst článek

„To mělo letět do žíněnky. Málem jsem tam zabil tři lidi. Hned jsem se běžel omluvit, protože jsem se docela styděl. Cítil jsem frustraci a naštvání sám na sebe,“ řekl Českému rozhlasu Ondřej Bank v cíli.

„Jak jsem si před sjezdem věřil, tak slalom mi moc nešel. Dost jsem se trápil, vypadával jsem a vyjet s tímhle pocitem do tak těžkého slalomu, jaký postavil Ante Kostelić, je hrozně složitý pocit na startu. Mně se ho nepodařilo zpracovat, a proto ‚jenom‘ sedmé místo,“ zalitoval v cíli lyžař.

V dobrém výchozím postavení Ondřej Bank nebyl poprvé. „Nejde mi proměňovat šance na medaile a to byla jedna z těch věcí, která mě táhla do tréninku,“ mluví nerozbitný muž o motivaci, která v něm přetrvá.

Všechna možná zranění

Jeho komentovaný chorobopis by ve 33 letech vydal na knihu, která by mohla tloušťkou soupeřit s Vojnou a mírem.

Její kapitoly by se mohly jmenovat ‚Otevřená zlomenina‘, ‚Přelámané ruce i nohy‘, ‚Záhadný asijský virus‘ nebo jednoduše za poslední dva roky ‚Koleno, čelist, rameno, vyhřezlá ploténka‘. A Ondřej Bank po tom všem prostě aspoň jednu medaili z velké akce chce.

„Bavili jsme se o tom s mojí partnerkou. Měl jsem tam něco nedokončeného, co mě nutilo a tlačilo do tréninku, to tam bohužel ještě zůstává.“ Další šanci má za rok na mistrovství světa v americkém Beaver Creeku, kde už jednou stál na stupních vítězů po závodě Světového poháru.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme