Kerry řešil v Číně volný přístup na internet i jaderné odzbrojení KLDR

Americký ministr zahraničí John Kerry si v Pekingu dovolil otevřít témata, která jsou pro většinu zahraničních politiků tabu. Během jednání s čínskými politiky například zkritizoval omezování internetu a odsoudil expanzivní chování Číňanů v Jihočínském moři.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf americké diplomacie John Kerry v Pekingu diskutoval i s čínskými bloggery

Šéf americké diplomacie John Kerry v Pekingu diskutoval i s čínskými bloggery | Zdroj: Reuters

K otázce sporných území Peking už tradičně podotknul, že Spojené státy by měly respektovat svrchovaná práva Číny. Ministr zahraničí Wang I ale dodal, že Peking je odhodlán k mírovému řešení teritoriálních konfliktů v Jihočínském moři.

Překvapivá byla Kerryho schůzka s čínskými bloggery, kteří otevřeně odmítají dlouhodobé blokovaní internetu a sociálních sítí. Při následném setkání s čínskými politiky šéf americké diplomacie upozornil, že neomezený přístup na internet by podle něj do země nalákal více zahraničních investorů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kerryho návštěvu v Číně přiblížila asijská zpravodajka Českého rozhlasu Kateřina Procházková

Washington také požádal Peking o pomoc při vyjednávání se Severní Koreou. Čína, která má úzké a dobré vztahy s Pchjongjangem, může podle amerického ministra zahraničí vyvíjet na KLDR tlak a žádat ji o jaderné odzbrojení.

Včera čínští politici slíbili, že se o to v dlouhodobějším horizontu zasadí. „Čína jasně potvrdila, že nedovolí, aby Severní Korea pokračovala ve svém jaderném programu. Peking potvrdil, že nukleární zbraně se musí odstranit. A slibuje, že tomu i sám pomůže,“ uvedl Kerry.

Americký ministr zahraničí už během své cesty po Asii navštívil Soul a Peking, zítra by se měl přesunout do Jakarty. S tamními politiky se bude pravděpodobně opět věnovat sporům v Jihočínském moři, do kterých je Indonésie také zapojená.

Americký ministr zahraničí John Kerry se setkal s čínským premiérem Li Kche-čchiangem | Foto: Reuters

Kateřina Procházková, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme