Z vesničky moderní lyžařské středisko. Krasnaja Poljana prošla radikální proměnou

Krasnaja Poljana, kde dnes lyžaři bojují o olympijské medaile, byla ještě před lety pustým údolím s jedinou lanovkou. Nyní pod hřbetem západního Kavkazu vyrostlo úplně nové horské městečko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lyžařské středisko Roza Chutor v Krasnaje Poljaně

Lyžařské středisko Roza Chutor v Krasnaje Poljaně | Zdroj: Reuters

V Rusku jde o první moderní lyžařské středisko. V této zemi totiž lyžování nepatří mezi populární sporty, nemá tradici a ruští alpští lyžaři nepatří mezi ty, kteří sbírají úspěchy při velkých závodech.

Ještě před deseti lety se Krasnaja Poljana objevovala akorát v románech ruských klasiků, dnes je to nejznámější ruské lyžařské středisko. Díky olympijským hrám se o něm dozvěděl také zbytek světa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proměnu Krasnaje Poljany popsal ze Soči zvláštní zpravodaj ČRo Petr Vavrouška

Obrovská změna Krasnaje Poljany nastala s příchodem Vladimira Putina k moci. Stačila jedna věta v médiích, když prohlásil, že má rád lyžování právě v Poljaně a všichni zbohatlíci věděli, kde budou trávit zimní prázdniny a do čeho budou investovat.

„Putin je velký sportovec a naše lyžařské středisko se mu zalíbilo. To on sem nalákal velvyslance alpských zemí, aby mu poradili, jak z Poljany udělat moderní lyžařský areál,“ řekla jedna z místních žen.

Putin si dokonce v horách postavil luxusní rezidenci a ignoroval fakt, že jde o národní park chráněný UNESCO.

Annelies Cook z USA projíždí kolem olympijských kruhů při tréninku biatlonu na Zimní olympijské hry v Soči | Foto: ČTK/AP, Dana Felipe

Krasnaja Poljana byla ještě nedávno vesničkou, kde lidé žili velmi skromně. Z radikální proměny velkou radost nemají, stavební zásah do přírody byl totiž obrovský. Je to, jako kdyby někdo v Krkonoších postavil desítky hotelů, nákupní centrum a vlakové nádraží.

„Jakmile postavili první lanovku, tak závratně stoupla cena za pozemky. Začaly se stavět první soukromé hotely a pak přišla olympiáda,“ zavzpomínala jedna z místních starousedlic.

I přesto, že Krasnaja Poljana leží pár desítek kilometrů od černomořského letoviska Soči, tak problémy se sněhem nemá. Ovšem trápí jí počasí, což poznali na vlastní kůži i samotní olympionici.

Teploty se i v horách pohybují kolem patnácti stupňů nad nulou a u pobřeží panovaly v posledních dnech dokonce dvacetistupňové teploty. Stovky lidí se opalovaly v plavkách a někteří se dokonce koupaly.

Petr Vavrouška, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme