Kromě olympijských sportovišť je v Soči i ústav plný opic

Jen málo sportovců asi tuší, že jimi používané léky byly dost možná testovány jen kilometr od olympijského sportoviště. Nachází se zde totiž jeden z největších výzkumných ústavů zaměřující se na experimenty na zvířatech. Podle všeho zde chovají až pět tisíc opic.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mládě makaka chocholatého

Mládě makaka chocholatého | Foto: Zoo Děčín

Většina vakcín a léků, které dnes pomáhají lidstvu, byla testována právě tady. Desítky let na experimenty dohlížel bývalý ředitel institutu Boris Lapin.

„Opice mají stejné nemoci jako člověk. Jsou podobně náchylné na viry a bakterie jako my. Díky tomu máme možnost zkoumat způsoby prevence a léčby," vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zajímavosti o výzkumném areálu nedaleko olympijských sportovišť v Soči zjišťoval zvláštní zpravodaj Petr Vavrouška

Současný ředitel Sergej Orlov pak dodává konkrétní příklad.

„Například vakcínu proti žluté zimnici u nás testuje Světová zdravotnická organizace pro africké státy," říká Orlov.

Opice z tohoto vědeckého institutu pomohly lidem v prevenci mnoha nemocí. Například tetanu, záškrtu, cholery. Ale kromě medicínských experimentů tady využívali opice i k letům do vesmíru.

„Na konci minulého století jsme na oběžnou dráhu vypustili celkem dvanáct opic-kosmonautů. Zaznamenávali jsme všechny údaje z letu, všechny odchylky. Získané informace opět posloužily lidským posádkám," připomíná Boris Lapin.

Stojím teď před původní, originální kosmickou lodí, ve které se dva makakové vydali na čtrnáct dní do vesmíru a živí vrátili zpět.

„Do vesmíru letěly ty nejchytřejší opice. Odolné vůči stresu, schopné vyplnit základní příkazy ze země," říká mi Anna Šaginjanová.

Experimenty na zvířatech jsou velmi sporným a kontroverzním tématem. Pro řadu lidí dokonce zcela nepřijatelným. Tady ve výzkumném institutu na to pamatují.

„Opice může být použita k experimentu, jen pokud je to mimořádně důležité pro lidstvo. A opice můžeme tak říkajíc požádat o pomoc jen v případě, že neexistuje jiné alternativní řešení," dodává dvaadevadesátiletý Boris Lapin.

Ruský voják stojí před vlajkami v olympijské vesnici před zahájením zimních olympijských her v Soči | Foto: Reuters

Petr Vavrouška, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme