Štafeta se ve druhé polovině závodu propadla, trenér by nominaci neměnil

Česká štafeta běžců na lyžích doběhla v na olympijských hrách na osmém místě, přestože Lukáš Bauer po druhém klasickém úseku předával jako třetí. Propad českých lyžařů opět otevřel otázku nominace do Soči i do závodu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lukáš Bauer byl ve štafetovém závodě nejrychlejší z běžců klasickou technikou, češi přesto doběhli osmí

Lukáš Bauer byl ve štafetovém závodě nejrychlejší z běžců klasickou technikou, češi přesto doběhli osmí | Zdroj: ČTK

„Snažil jsem se předvést svůj nejlepší výkon. Jsem nejslabší článek té štafety, kdežto ostatní týmy tam měly ty nejsilnější a je těžké se s nimi srovnávat,“ hájí se Dušan Kožíšek, kterého předběhli Nor Northug, Fin Heikkinen a Švýcar Livers.

Ještě 1700 metrů před cílem přitom běžel na šesté pozici a na Fina se Švýcarem měl patnáct sekund k dobru. Jenže fotobuňku na stadionu proběhl až za nimi. Ani Lukáš Bauer se ale na finišmana českého týmu nezlobil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Více o složení české štafety zjišťoval v Krasné Poljaně Jan Suchan

„Jak jste sami viděli, dal do toho všechno. V cíli nebyl schopný chodit, tak to měl hodně těžké,“ řekl Čech závodící na druhém úseku.

Ale měl do závodu vůbec nastupovat? Vždyť původně Dušan Kožíšek ani nebyl v olympijském týmu, až přepočet účastnických míst umožnil českému svazu nominovat desátého běžce na lyžích, kterým se stal právě Kožíšek.

Počítalo se s ním jen pro sprint, ve kterém obsadil v kvalifikaci 41. místo. A najednou se z něj stal finišman české štafety.

„Myslel jsem si, že bude sjetá nějaká skupina a že Dušan do posledního úseku bude mít možnost jet v nějaké skupině, která třeba tolik nepojede tolik a pojede ve finiši dobře. Bohužel se jelo tempo a to Dušanovi moc nevyhovuje,“ vysvětluje sázku na Dušana Kožíška trenér Miroslav Petrásek.

Čeští lyžaři doběhli v olympijské štafetě osmí, zlato patří Švédům

Číst článek

Ten se radil i se svými svěřenci. „Stejně to rozhodnutí je na mně, nicméně kdyby ti lidé, kteří se okolo toho týmu pohybují, mi řekli jasně jednoho člověka, tak bych se k tomu asi přiklonil, ale bylo to půl na půl. Po bitvě je každý generál, ale mám jednoho závodníka v extratřídě, dva výborné závodníky a dalšího nemám,“ lituje trenér.

Zpětně by ale své rozhodnutí nezměnil. „Tři bych nechal a pak bych si zase hodil korunou a doufám, že by mi padnul někdo, kdo by přijel třetí,“ žertuje Miroslav Petrásek, který ale šanci na cenný kov se svými svěřenci stále má.

Zase ale bude dost záležet na jeho rozhodnutí. Do středečního sprintu dvojic klasickou technikou musí z trojice Martin Jakš, Aleš Razým, Lukáš Bauer sestavit ten nejlepší možný pár.

„Stejně jako nastavení do štafety, nominace ne jednotlivé závody a tvorba tréninkových plánů je tohle parketa trenéra a já osobně v něj mám v tomhle plnou důvěru,“ říká Lukáš Bauer.

Lukáš Bauer na medaili nedosáhl, v klasické patnáctce doběhl pátý

Číst článek

Nejlepší český běžec pro svou nominaci nemohl udělat víc. V patnáctce klasickou technikou skončil pátý a teď ve štafetě byl nejrychlejší ze všech 32 borců na klasických úsecích. A jak se bude trenér Petrásek rozhodovat? Tentokrát prý žádný rozřazovací závod nebude.

„Musím to rozhodnout od stolu. Pořád nosím desetikorunu, kterou jsem si hodil před štafetou. Ta mi vysloveně nese štěstí, tak si zkusím hodit znova,“ obrací zase všechno v žert Miroslav Petrásek.

Jan Suchan, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme