Rokycany získaly poslední pozemek a mohou začít budovat protipovodňová opatření

Rokycany usilují o vybudování protipovodňové ochrany. Ta by měla být vůbec nejdražší v kraji.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klabava v Nové Huti na Rokycansku dosáhla třetího stupně povodňové aktivity

Klabava v Nové Huti na Rokycansku dosáhla třetího stupně povodňové aktivity | Zdroj: ČTK

O protipovodňové ochraně Rokycan se mluví už od roku 2002, kdy město zasáhla do té doby největší povodeň. Škody dosáhly skoro 40 milionů na obecním a soukromém majetku.

V roce 2006 pak zasáhla město blesková povodeň, kdy ale voda dosáhla skoro stejné výše jako v roce 2002. Škody byly zhruba o 10 milionů nižší.

Přehrát

00:00 / 00:00

V jaké fázi je budování protipovodňových zábran na Rokycansku, zjišťovala Monika Zettlová

První protipovodňová opatření pak podle místostrostky města Marie Hlávkové souvisela s rybníkem Borek. „Po povodni 2002 byl vypuštěn a sháněli jsme prostředky na opravu hráze a na jeho celkové odbahnění,“ připomíná Marie Hlávková s tím, že celá sanace probíhala sedm let.

Druhým projektem pak bylo vybudování protipovodňových opatření a jejich projektová dokumentace. Město současně začalo s výkupem pozemků potřebných pro výstavbu protipovodňových opatření na Klabavě a Holoubkovském potoce. Podle starosty Vladimíra Šmolíka probíhaly výkupy téměř deset let.

„V současné době máme všechny pozemky vykoupeny. Problémy samozřejmě byly, protože každý soukromník požadoval jinou částku,“ přibližuje Vladimír Šmolík a pokračuje:

„A město samozřejmě chtělo nakoupit za co nejnižší částku, protože potom my naše pozemky prodáváme Povodí Vltavy za částku 100 korun za metr čtvereční a veškerá částka, která jde nad 100 korun, tak jde z kasy města a to jsou velké peníze.“

Smlouvání o ceně

Rokycany nakonec zaplatily za 12 pozemků zhruba 9 milionů korun. Jen výkup posledního pozemku, kdy majitelka požadovala za metr čtvereční téměř 760 korun, trval dva roky.

„To bylo jednání, kdy jsme se scházeli možná asi desetkrát a majitel pozemku nechtěl couvnout s cenou pod 500 korun za metr čtvereční, a úloha města byla, abychom vykoupili všechny pozemky, protože v případě vypsání dotačního titulu bychom nemohli tuto akci realizovat,“ vzpomíná Šmolík.

V Nové Huti na Klabavě poblíž Plzně platí třetí stupeň povodňové aktivity | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Protipovodňová opatření Klabavy i Holoubkovského potoka zahrnují navýšení nábřeží, vybudování zemních hrází, vybagrování koryta nebo zvýšení lávek přes Holoubkovský potok. Podle Jiřího Pechara z Povodí Vltavy, které je investorem akce, běží v současné době územní řízení.

„Ve chvíli, kdy územní rozhodnutí nabyde právní moci, se může dále připravovat stavební řízení, pak soutěž a realizace stavby je daná těmito správními lhůtami,“ vysvětluje Jiří Pechar.

Náklady na celou stavbu se odhadují na půl miliardy korun. Finance ale Povodí Vltavy teprve shání.

„Celá stavba se připravuje. Pro realizaci z některého z dotačních titulů – předpokládá se dotační titul Ministerstva zemědělství, program Podpory prevence před povodněmi III,“ upřesňuje Jiří Pechar z Povodí Vltavy.

Pokud se podaří peníze sehnat, mohlo by se začít stavět v roce 2016 a práce by probíhaly dva až tři roky. Nová protipovodňová opatření by pak ochránila Rokycany před stoletou vodou.

Monika Červená, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme