Lvovský region jako první vyhlásil autonomii na Janukovyčově vládě

Lvovský region je prvním, který vyhlásil autonomii. Starosta Lvova tvrdí, že jeho hlavním cílem je zajistit bezpečnost obyvatel města. A protože silové složky státu přestaly plnit svou funkci, musela regionální samospráva převzít zodpovědnost. Krok Lvova v různé míře následuje celá řada dalších měst. Často i politici z prezidentovy Strany regionů se od něj snaží distancovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajina, Lvov. Demonstranti před zničenou policejní služebnou

Ukrajina, Lvov. Demonstranti před zničenou policejní služebnou | Zdroj: Reuters

Starosta Andrej Sadovij odmítá, že by se on a jeho lidé snažili vytvářet paralelní struktury k těm státním. Jen převzali kontrolu nad stávajícím systémem tak, aby nedocházelo k násilným konfliktům. Což se jim prý podařilo.

Zdůrazňuje, že nové bezpečnostní složky pracují pro lidi, a to striktně v mezích zákona. „Díky občanům je situace ve Lvově stabilní. Přihlásila se zatím asi tisícovka dobrovolníků do domobrany z řad občanů i těch, kteří se sjeli na EuroMajdan,“ pochvaluje si Andrej Sadovij, jak je v ulicích bezpečno.

Přehrát

00:00 / 00:00

Se starostou Lvova mluvil zvláštní zpravodaj ČRo Ondřej Bouda

A dodává, že na stranu lidu se přidala i řada policistů, kteří tak prakticky pokračují ve výkonu služby. Chodí na pochůzky a podobně. Jen jejich práci teď koordinuje městský úřad a ne ministerstvo vnitra. Zároveň starosta odmítá, že by ve městě vládla lůza.

„Ve Lvově nedošlo v posledních dnech k žádné tragické události,“ ujišťuje Sadovij, že Lvov je bezpečné město. Slyšel jen o zmizení nějakých zbraní, ale zprávy se ještě nepodařilo potvrdit. Alespoň ne ve Lvově. Ne vše je však tak růžové, jak by se podle starostova popisu mohlo zdát.

ONLINE: Janukovyč dál vyjednává s opozicí a zahraničními emisary. V centru Kyjeva je klid

Číst článek

Násilnosti v Kyjevě se dotkly i obyvatel Lvova. Po první vlně střetů pohřbili na lvovském hřbitově jednoho mladíka. Teď už úřad ví o druhé oběti. Student místní university sice nebyl přímo rodákem, ale měl tu řadu kamarádů.

Andrej Sadovij ale důrazně popírá, že by se násilnosti rozšířily i do jeho města. I když se objevila řada informací o různých násilnostech, ke kterým mělo ve Lvově dojít poté, co samospráva převzala kontrolu, jako například útok na televizní věž.

Ukrajina. Lvov. Demonstranti pronikli do budovy státního zastupitelství | Foto: Reuters

Prý může dokázat, že k ničemu takovému nedošlo. Mluvilo se i o útoku na ruský konzulát v Kyjevě.

To jsou ale podle starosty úmyslné lži a dezinformace, kterými se někteří nejmenovaní lidé snaží destabilizovat situaci. Šíření poplašných zpráv prý naštěstí nemělo vliv na náladu ve městě.

Sice vyloučil, že by za tím mohly být ukrajinské tajné služby, které ohlásily, že se pustí do protiteroristických operací – ve Lvově žádnou takovou nezaznamenali, ale konkrétního pachatele nepojmenoval.

Jediný dosavadní problém vidí v porušování zákazu podávat alkohol po dvaadvacáté hodině. Ten ve městě platí už 6 let. Někteří podnikatelé ho ale během revoluce začali ignorovat, a tak je varoval, že pokud se nebudou řídit zákonem, může preventivně nařídit úplnou prohibici.

EU uvalí sankce na Ukrajince zodpovědné za násilí, seznam zatím skládá

Číst článek

Starosta Andrej Sadovij vylučuje, že by kroky samosprávy vedly k rozpadu země. Lvov je ukrajinské město a tím podle něj i zůstane. Jen se snaží dodržovat zákony a ústavu. A žádá, aby jeho příkladu následovali i vrcholní představitelé státu.

„Musejí si uvědomit, že mají legitimitu, pouze pokud je lid podporuje,“ vysvětluje starosta, který si je jist konečným vítězstvím. „Cesta může být dlouhá a náročná, ale vítězství nakonec bude patřit lidu,“ uzavírá.

Radnice ve Lvově | Foto: Český rozhlas

Ondřej Bouda, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme