Kanada porazila Ameriku a ve finále olympijského turnaje vyzve Švédsko

Hokejisté Kanady porazili v semifinále olympijského turnaje v Soči výběr USA 1:0 a postoupili do finále. O nejtěsnějším vítězství týmu s javorovým listem rozhodl ve druhé třetině Jamie Benn. Kanada se v nedělním finále utká se Švédskem, Američané se v souboji o bronzové medaile střetnou s Finskem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V semifinále olympijských her v Soči se utkala Kanada s USA

V semifinále olympijských her v Soči se utkala Kanada s USA | Zdroj: ČTK

Kanaďané začali aktivně, ale první gólovou šanci měl americký obránce Orpik, který střílel z prostoru kruhů do lapačky brankáře Price. V dalších minutách se hrál rychlý hokej a každou akci se oba týmy snažily zakončit střelou.

V polovině první části se Kanada dočkala první přesilové hry, když usedl na trestnou lavici obránce Suter. Do největší šance si nabruslil Crosby z pravé strany, Quicka však nepřekonal. Víc Američané v oslabení soupeři nedovolili.

Gól v první třetině nepřinesla ani pěkná individuální akce Perryho, který vyjel zpoza branky před Quicka, ale puk do branky neprotlačil. Vzápětí Američané přežili další velký závar po akci Crosbyho.

V závěru první dvacetiminutovky dostala možnost početní výhody také Amerika, když byl vyloučený Marleau. Kanada předvedla ve čtyřech výbornou obranu a nepustila soupeře do vážnější šance.

Hned ve druhé minutě druhé třetiny se měnilo skóre. Kanada se usadila v útočném pásmu a po ideální přihrávce Bouwmeestera tečoval puk za Quickova záda Benn. USA - KANADA 0:1!

Vzápětí usedl na kanadskou stranu trestné lavice Getzlaf a Američané měli dvě minuty početní výhodu. V ní si vypracovali pouze jedinou šanci a tu Parise neproměnil.

Stejně tak se nepodařilo překonat Price Paciorettymu, který dostal pěknou přihrávku o Kaneho, na druhé straně se neprosadil Sharp. Toho velice tvrdě poslal na led Backes.

Švédsko vyhrálo nad Finskem 2:1 a je ve finále olympijských her

Číst článek

Šest minut před koncem druhé dvacetiminutovky mohl zvýšit vedení Kanady svým druhým gólem Benn, ale Quick předvedl parádní zákrok. Za další dvě minuty usedl na trestnou lavici Kunitz a Amerika měla další možnost přesilové hry.

Ta se jim nepovedla, ale hned po jejím skončení mohl vyrovnat Stastny, puk však za Priceho neprotlačil. Hrálo se ofenzivně z obou stran, poměr střel po dvou třetinách byl 28:22 ve prospěch výběru s javorovým listem.

Ve třetí části měl zvýšení na rozdíl dvou gólů na hokejce Crosby, jenže zblízka se mu nepodařilo zasunout puk za záda Quicka. Na druhé straně trefil z bezprostřední blízkosti brankáře Price van Riemsdyk.

Deset minut před koncem základní hrací doby dal šanci Kanadě na zvýšení skóre Kessel, který fauloval Bergerona a obdržel dvouminutový trest. Jeho spoluhráči ale soupeři nic nedovolili a udrželi pouze jednogólové manko.

Šest minut před koncem třetí části podržel americký tým brankář Quick, který vychytal v gólové šanci Kunitze a vzápětí dokázal krýt i jeho dorážku. V závěru se Američané pokusili o hru bez brankáře, ale ani tak puk za záda bezchybného Priceho nedostali. Kanada tak po nejtěsnějším vítězství postoupila do finále, ve kterém vyzve Švédsko.

Semifinále:
USA - Kanada 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)
Branka a nahrávka: 22. Benn (Bouwmeester). Rozhodčí: Meier (USA), Sutherland - Devorski (oba Kan.), Dědulja (Běl.). Vyloučení: 2:3. Bez využití. Diváci: 11 172.
Sestavy:
USA: Quick - McDonagh, Suter, Orpik, Carlson, Fowler, Shattenkirk, Faulk - Callahan, Backes, Brown - Kesler, Parise, P. Kane - Kessel, Pavelski, Van Riemsdyk - Oshie, P. Stastny, Pacioretty - od 41. navíc Wheeler. Trenér: Dan Bylsma.
Kanada: Price - S. Weber, Keith, Vlasic, Doughty, Pietrangelo, Bouwmeester - Carter, Toews, Marleau - Kunitz, Crosby, Bergeron - Perry, Getzlaf, Benn - Nash, Duchene, Sharp. Trenér: Mike Babcock.

Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme