Chcete na olympijských hrách bydlet a jíst zadarmo? Staňte se dobrovolníkem

Bez tří věcí se nedají pořádat olympijské hry. Bez peněz, sportovců a bez dobrovolníků. Také v Soči je armáda nadšenců, kteří pomáhají s organizací Her.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dobrovolník sleduje slovenský čtyřbob během tréninku

Dobrovolník sleduje slovenský čtyřbob během tréninku | Zdroj: Reuters

Dobrovolníků v Soči je 25 tisíc, většina dorazila z různých ruských regionů. S organizací ale pomáhají také nadšenci z více než 60 zemí světa. Většina z nich přijela ze Spojených států nebo Kanady. Často dorazily i celé rodiny.

"Dojem mám jen pozitivní. Cítím se součástí velkého týmu, je to dobrý pocit pomáhat jiným. Procvičil jsem se také v jiných jazycích, to je také skvělá přidaná hodnota práce na olympijských hrách," liboval si jeden z nadšenců.

Přehrát

00:00 / 00:00

S organizací her v Soči pomáhají tisíce dobrovolníků

Každý, kdo chtěl během olympijských her pomáhat, musel projít několikastupňovým výběrovým řízením, do kterého se přihlásilo celkem 200 tisíc uchazečů.

Hlavní podmínkou byla znalost cizích jazyků. Zájemci si dále museli zaplatit letenku a vízum do Ruska, v Soči pak mají zdarma jídlo, ubytování a také dostanou lísky na pár závodů. Většina je z této zkušenosti nadšená.

V olympijském areálu se pohybují i dobrovolníci z Čech. Jeden z nich například doprovázel k novinářům zlatou Evu Samkovou. "Musí se cítit hrdá, za jejím výkonem jsou nespočetné hodiny práce, které když člověk zúročí, tak je to bomba."

Mluvit s dobrovolníky je v Soči komplikovanou záležitostí. "Kvůli několikasekundovému rozhovoru jsem musel vyplnit dvě žádosti a čekat dvě hodiny na povolení," informuje redaktor ČRo Petr Vavrouška.

Petr Vavrouška, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme